Toestellen
27 december 2011 - Ron Smeets

Analisten: Samsung gaat in 2012 15% meer toestellen verkopen

Onlangs maakte Samsung nog bekend dat de fabrikant dit jaar voor het eerst in haar bestaan als mobiele telefoonfabrikant meer dan 300 miljoen (smart)phones en tablets verkocht heeft. In totaal zal het aantal voor 2011 uitkomen op ca. 325 miljoen, een stijging van ruim 15% vergeleken met 2010.

Voor 2012 hebben Koreaanse insiders een vergelijkbare stijging voorspeld. Volgens hen wil Samsung in het komende jaar namelijk zo'n 374 miljoen toestellen aan de mannen en vrouwen van deze wereld verkopen. 

Een belangrijk deel daarvan, 150 miljoen om 'precies' te zijn, moeten smartphones worden, aldus de lokale insiders. Uit voorspellingen van Strategy Analytics wordt afgeleid dat Nokia's toestelverkoop (smart- en feature phones) in 2012 met ca. 5% zal dalen. Als die voorspellingen en verwachtingen uitkomen dan zouden de Finnen, met 399 miljoen verkochte toestellen in 2012, nog steeds de wereldmarktleider blijven. Enfin, voor een deel blijft dat natuurlijk koffiedik kijken.

Veel zal afhangen van de nieuwe toestellen die Samsung gaat presenteren in de komende maanden. En dan is zeker niet alleen de 'Galaxy S III' van belang. De Koreanen verkochten in 2012 vooral ook heel veel exemplaren van de ietwat goedkopere Android smartphones zoals de Galaxy Ace, Galaxy Gio en dergelijke.

Daarnaast is het, voor wat Nokia betreft, natuurlijk nog afwachten hoe de verkoop van de nieuwe Finse smartphones zoals de Lumia 800, zich zal ontwikkelen en wat men nog meer op de (smart)phone markt gaat afvuren. Ook voor Nokia geldt dat het leeuwendeel van de 400 miljoen (of meer) toestellen die verkocht moeten gaan worden in 2012 geen 'high'-end' (flagship) modellen zijn, maar juist de goedkopere (Belle en S40) exemplaren.

Bron: Reuters

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.