Geruchten
22 januari 2012 - Ron Smeets

Analisten: 1.3 miljoen Nokia Lumia's verkocht in 2011

Aanstaande donderdag publiceert Nokia de kwartaalcijfers over Q4 2011. Dat wordt voor de Finse fabrikant een spannende dag want dan zullen de eerste verkoop resultaten van de Lumia's bekend worden.

Bloomberg peilde afgelopen dagen ruim 20 analisten. Op basis van hun berekeningen wordt verwacht dat Nokia in 2011 (vanaf 17 november) zo'n 1.3 miljoen Lumia toestellen verkocht / verscheept heeft.

De verschillende schattingen van analisten liepen overigens nog behoorlijk uiteen. De meest pessimistische berekening kwam uit op 800.000 en de meest positieve analist voorspelt dat er 2 miljoen Lumia's verkocht zijn in de laatste zes weken van 2011.

De vraag is natuurlijk of Nokia, als de defintieve verkoopcijfers inderdaad in de buurt van dit aantal komen, daar blij mee moet zijn. Over heel 2011 zullen er naar verwachting ca. 460 miljoen smartphones verkocht zijn. Nokia's Windows Phone toestellen nemen daarvan dan dus 0.28% voor hun rekening. Natuurlijk is deze berekening niet helemaal 'eerlijk' omdat de Nokia Lumia's maar zo'n zes weken (sinds 17 november), en in een beperkt aantal landen, in de winkels gelegen hebben. De komende kwartalen zal pas echt duidelijk worden of Nokia met de Lumia's weer een rol van betekenis kan gaan spelen in de smartphone markt. De komende weken en maanden zullen de bestaande (en nieuwe) Lumia's in steeds meer landen beschikbaar komen en pas dan kan een degelijk vergelijk gemaakt worden met de prestaties van de concurrentie. 

Via: Bloomberg

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.