Nieuws
29 januari 2008 - Ron Smeets

Analist voorspelt einde Motorola als toestelfabrikant

Ik heb er zelf ook al meerdere malen over gespeculeerd, maar nu heeft ook de eerste marktanalyticus geroepen dat het binnenkort wel eens afgelopen zou kunnen zijn met Motorola als fabrikant van mobiele toestellen.

Richard Windsor van Nomura International heeft in een memo aan zijn clienten namelijk gesuggereerd dat Motorola zich binnenkort wel weer eens helemaal zou kunnen gaan focussen op communicatie oplossingen voor de Amerikaanse overheid en -bedrijven en dat de, nu nog, vierde toestelfabrikant ter wereld zijn Mobiele Telefoon tak aan de wilgen hangt.

Hij roept bovendien dat een eventuele optie van Motorola om, net als Philips, de toestelproductie, te verkopen aan een van de vele Chinese fabrikanten weinig kans van slagen zal hebben. Zelfs die zouden namelijk geen idee hebben hoe ze de noodlijdende toestel ontwerp- en productie afdelingen weer rendabel kunnen maken.

Richard zegt dat de problemen bij Motorola overigens vooral te wijten zijn aan problemen met het platform (OS) en de software en niets te maken hebben met de hardware.

Dat laatste waag ik zeer te betwijfelen want het is algemeen bekend dat een van de belangrijkste oorzaken voor de negatieve spiraal waarin Motorola zich momenteel bevind juist het gebrek aan nieuwe, innovatieve en succesvolle toestellen is. Motorola heeft mijns inziens veel te lang voortgeborduurd op het succes van de RAZR, een toestel waarvan het oorspronkelijke ontwerp al uit 2004 stamt.

Wellicht dat Richard doelt op de kwaliteit van de hardware en daar heeft hij dan wel een punt, maar onder 'hardware' vallen volgens mij ook het ontwerpen van nieuwe modellen en de populariteit van het aanbod van Motorola's huidige assortiment mobiele toestellen.

Via: Engadget MobileGerelateerde links:
Omzet Motorola in 2007 met 33% gedaald
Motorola vervangt CEO Zander door COO Brown
Gaan Samsung en Sony Ericsson voorbij aan Motorola?
Winstwaarschuwing Motorola: CFO op straat!
3.500 ontslagen bij Motorola
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.