Nieuws
08 november 2012 - Ron Smeets

Analist: "BlackBerry 10 wordt waarschijnlijk een DOA OS"

BlackBerry was al een tijdje niet meer echt populair onder consumenten en RIM verliest ook meer en meer zakelijk klanten. De afgelopen maanden doken diverse berichten op van (Amerikaanse en Europese) bedrijven die RIM en BlackBerry de rug toe keren. Gisteren kon ook KPN aan dat rijtje worden toegevoegd. De Nederlandse provider besliste namelijk dat haar ruim 900 sales en marketing mederwerkers voor de zakelijke markt binnenkort een Lumia 920 of Lumia 820 krijgen. Tot nu toe gebruikten die een BlackBerry.

James Foucette, een analist van Pacific Crest Securities, heeft nog wat water op het dovende BlackBerry vuur gegooid door tegen investeerders zeggen dat hij verwacht dat het BlackBerry 10 OS waarschijnlijk al dood zal zijn bij de lancering ervan, begin 2013.

Zijn advies aan investeerders is dan ook om hun RIM aandelen te verzilveren nu het nog kan. "Wij varwachten hooguit een lauwe ontvangst voor BlackBerry 10 en het OS zal waarschijnlijk geen succes worden", aldus Faucette in zijn rapport aan investeerders.

De uitkomst van dit soort voorspellingen zijn natuurlijk, vooraf, moeilijk in te schatten, maar de vlag hangt er bij RIM hoe dan ook niet goed bij. Consumenten lopen weg, zakelijke klanten keren het OS en de fabrikant de rug toe en nu worden ook de investeerders al geadviseerd om hun geld uit RIM te trekken. 2013 wordt in ieder geval een spannend jaar voor RIM, mogelijk zelfs het jaar van de waarheid. 

Zelf geloven ze bij RIM nog altijd in een wederopstanding met de komst van BlackBerry 10. Thorsten Heins en de ontwikkelaars zijn vol vertrouwen, maar dat moeten ze ook zijn. Ik denk, en dat heb ik eerder ook al eens geschreven, dat RIM het heel moeilijk gaat krijgen om weer een succesvolle smartphone speler te worden en dat BlackBerry 10 inderdaad wel eens 'too little, too late' kan zijn. Alles zal afhangen van de kwaliteit van de toestellen en het OS. Toegegeven, hetgeen ik tot nu toe gezien heb van BlackBerry 10 is hoopgevend, maar daarmee is nog niet gezegd dat het ook een succes wordt.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.