Nieuws
03 oktober 2007 - Ron Smeets

Amerikaanse toestelmakers in de problemen

Het gaat niet goed met twee van ’s werelds bekendste (en oudst gediende) toestelmakers. Echt als een donderslag bij heldere hemel komt dat niet want dat Motorola en Palm niet aan het beste jaar uit hun lange bestaan bezig waren kon al eerder uit diverse berichten afgeleid worden.

Toch lijkt het er op alsof alles nu ineens in een stroomversnelling is terechtgekomen. Motorola lukt het maar steeds niet om de succesdagen van de RAZR te evenaren en is nu zelfs door Samsung van de eeuwige tweede plek gestoten als het gaat om wereldwijd marktaandeel.

Ook bij Palm gaat het ineens een stuk slechter dan dat al bekend was want die maakten gisteren bekend dat men over het afgelopen kwartaal een verlies gedraaid heeft van ruim 800.000 dollar. Op zich niet extreem, maar wel als je weet dat men een jaar geleden, over dezelfde periode, nog een winst van ruim 16 miljoen dollar boekte.

Helaas, of moet ik zeggen gelukkig, is de oorzaak in beide gevallen wel bekend. Zowel Motorola als Palm hebben al in geen tijden meer een echt succesvol toestel op de markt gebracht. Bij Motorola bleef alles maar op de RAZR lijken en Palm doorbrak het succes van de Treo-lijn toen men een jaar geleden de 750 op de markt bracht, een toestel dat te lang last heeft gehad van ‘kinderziektes’ en andere bugs en daardoor nooit echt het succes van de 6XX serie heeft kunnen benaderen.

Het is voor beide producenten te hopen dat het nog niet te laat is en dat men het tij nog weet te keren. De signalen daarvoor zijn nog niet onverdeeld positief te noemen.

Motorola heeft onlangs namelijk bekendgemaakt dat men juist gaat bezuinigen op R&D en er zijn inmiddels weer éé’n of twee modellen opgedoken die nog steeds gestoeld zijn op de ‘ouderwetse’ RAZR. Palm daarentegen kiest, als Smartphone / PDA producent bij uitstek, er met de introductie van de Treo 500 juist voor om een, voor haar, nieuwe markt aan te boren: de thuisgebruiker. Een gewaagd besluit, maar in tegenstelling tot Motorola probeert men bij Palm wel met echt nieuwe dingen en initiatieven te blijven komen.Gerelateerde links:
Motorola bezuinigt op R&D
Palm Treo 500v officieel aangekondigd
Palm introduceert dit jaar een Linux Based Palm OS
Winstwaarschuwing Motorola: CFO op straat!
Palm te koop?
3.500 ontslagen bij Motorola
Palm aangeklaagd wegens wanprestatie
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.