Nieuws
12 november 2009 - Ron Smeets

Amerikaanse ringtoneboeren moeten klanten terugbetalen

Iedereen kent ze wel, die irritante en meestal misleidende 'gratis' ringtone-, game- en wallpaper commerials waarbij je 'NNNN AAN' moet SMS-en naar een shortcode en vervolgens vastzit aan een abonnement dat, ongeacht of je verder nog wat download, 4 tot 10 euro per week kost.

In Amerika heeft de rechter nu uitspraak gedaan in een zogenaamde Class Action Suit tegen providers en aanbieders van dergelijke diensten die kosten in rekening gebracht hebben voor gedownloade content (ringtones, games, wallpapers) waarvan de klanten dachten dat het gratis was.

Het komt er op neer dat iedereen die vindt dat hij of zij het slachtoffer geworden is van dergelijke slinkse praktijken nu voor elke keer dat die kosten onterecht in rekening gebracht zijn een claim kan indienen van 10 dollar. Als de claim gehonoreerd word dan moet de provider of content aanbieder dat bedrag terugstorten op de rekening van 'het slachtoffer'.

Een goede zaak als je het mij vraagt. De uitspraak is weliswaar nog alleen van toepassing op de Amerikaanse markt maar het is een begin en hopelijk waait dit ook over naar deze kant van de oceaan. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.