Nieuws
20 mei 2008 - Ron Smeets

Amerikaanse providers aangeklaagd voor SMS tarieven

SMS is razend populair maar als je even doorrekent wat het tarief per megabyte aan verzonden SMSjes dan schrik je toch wel even. Uitgaande van een gemiddelde prijs per SMS van 10 cent (voor het gemak) zou je om 1 Megabyte aan tekst te verzenden zo'n 749 Euro kwijt zijn (zie berekening onderaan dit bericht).

Enfin, dat is niet de reden waarom enkele Amerikaanse consumenten zich verenigd hebben om een rechtzaak aan te spannen tegen de lokale Providers (waaronder AT&T, Sprint, Verizon en Virgin Mobile).

Zij vinden het namelijk oneerlijk dat je in Amerika ook moet betalen om een SMSje te ontvangen terwijl je er niet voor kunt kiezen om het ontvangen van SMSjes te blokkeren.

Deze vorm van het ongevraagd en zonder toestemming in rekening brengen van diensten die je als klant MOET afnemen wil men nu juridisch aan de kaak stellen. Hoewel er ongetwijfeld iets over in het contract staat dat de Amerikaanse consument afsluit met zijn provider, en waarvoor hij ook tekent, heeft men natuurlijk wel gelijk.

Ter vergelijk: Gebeld worden in het buitenland kost ook geld, maar dat kun je, als je dat wilt, blokkeren. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.

Nog even voor de rekenaars onder ons de beloofde berekening van de kosten per MB SMS. In een SMSje passen 160 karakters. Dit zijn 140 Bytes. In een MB gaan 1.048.576 bytes. Om 1 MB aan data te 'SMSen' heb je dus 7490 SMSjes nodig, maal 10 cent is dus 749 Euro.Gerelateerde links:
EU dreigt met publicatie woekertarieven
Sms'en goedkoper binnen de EU
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.