Nieuws
19 juni 2015 - Ron Smeets

Amber Alerts nu direct op de facebook tijdlijn van 9 miljoen Nederlanders

Nederlandse Amber Alerts verschijnen vanaf vandaag automatisch bovenaan in de Facebooktijdlijnen van alle Nederlandse Facebookgebruikers. Het is de bedoeling dat de Amber Alerts op die prominente plek minimaal twaalf uur te zien zullen zijn.

Dit betekent dat de berichten van vermiste kinderen direct zo'n 9 miljoen personen bereiken. Voorheen werden de Alerts alleen getoond op de tijdlijn van de ruim 167.000 volgers van Amber Alert Nederland, zowel in de app als de browser versie van Facebook. Uiteraard worden de Amber Alerts ook nog steeds verspreid via de SMS-service en op billboards langs wegen, in tankstations en op andere openbare plekken.

Op dit moment wordt zo'n 75 procent van de vermiste kinderen waarvoor een Amber Alert afgegeven wordt al veilig teruggevonden. De vraag is natuurlijk welke gevolgen het veel grotere bereik heeft voor die cijfers, maar feit is wel dat hoe meer mensen van een vermissing weten, hoe groter dat kans dat het kind snel gevonden wordt. Het zal nog wel even duren voordat die aanname met harde cijfers onderbouwd kan worden, want een Amber Alert is in Nederland gemiddeld maar drie keer per jaar nodig, gelukkig maar!

Voor iedereen die geen Facebook gebruikt maar toch gewaarschuwd wil worden bij een Amber Alert, is naast de SMS-service ook nog de Amber Alert app beschikbaar.

In de VS wordt ook het het SMS calamiteiten systeem, wat wij kennen als NL-Alert, gebruikt voor Amber Alert meldingen, maar gezien de vele problemen die tijdens de NL-Alert tests nog altijd opduiken, denk ik dat het gebruik van Facebook hier in Nederland op dit moment een betere optie is om miljoenen landgenoten in één klap te bereiken.

Amber Alert Nederland

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.
Ook interessant