Nieuws
21 december 2011 - Ron Smeets

Amazon, Microsoft en Nokia dachten aan overname van RIM

In twee opvallende artikelen van de Wall Street Journal en Reuters staat te lezen dat zowel Amazon als Microsoft en Nokia deze zomer met het idee gespeeld hebben om RIM over te nemen.

In het geval van Nokia en Microsoft lijkt dit echter niet meer geweest te zijn dan een klein agendapunt in een meeting tussen de top van de drie bedrijven. Tot een bod of serieuze gesprekken is het nooit gekomen.

Amazon daarentegen is wel iets verder gegaan. Zij hadden namelijk een investeringmaatschappij in de hand genomen om een eventuele overname van RIM te bekijken, maar ook Amazon heeft uiteindelijk geen bod gedaan en de overname van RIM is dus ook voor hen nooit echt een serieuze optie geworden.

Volgens Reuters heeft RIM zelf ook op enig moment aangegeven dat de Canadese fabrikant niet te koop was maar dat men volledig ging inzetten op reorganisaties om de dalende trend te keren. RIM en Amazon zouden volgens Reuters wel nog in gesprek zijn voor nadere samenwerking in de (nabije) toekomst. 

Het zal mij benieuwen of RIM er in gaat slagen haar succesverhaal van de afgelopen twee jaar nieuw leven in te blazen. De recente kwartaalcijfers en het uitstel van de release van de eerste BlackBerry 10 toestellen voorspellen nog niet veel goeds en de waarde (lees: aandelenkoers) van de Canadese fabrikant staat al geruime tijd onder druk. Mochten er dus geinteresseerde kopers zijn die ook nog bereid blijken een 'goede prijs' te betalen voor RIM, dan denk ik dat sommige aandeelhouders, die eerder dit jaar al aandrongen op een verkoop, moeilijk te overtuigen zullen zijn zo'n bod niet serieus te bekijken.

Bron: WSJ (abonnement nodig) en Reuters

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.