Nieuws
20 januari 2010 - Ron Smeets

Alvast wennen aan het rekeningrijden

Het rekeningrijden gaat er, als het aan Minister Eurlings ligt, echt wel komen. Nu kunnen we natuurlijk al onze hoop vestigen op de val van dit kabinet, de komst van een nieuwe Minister en het eventueel terug draaien van het besluit, maar de kans dat dat voor de automobilisten onder ons goed afloopt is maar klein.

Twee Rotterdamse ondernemers hebben gekozen voor een andere aanpak, die, als het veel gerbuikt gaat worden, er ook nog wel eens voor zou kunnen zorgen dat er nog meer tegenstanders van het rekeningrijden opstaan.

Zij maakten namelijk de iPhone App (die over enkele maanden ook uit zal komen voor andere Smartphone's) Rij & Reken waarmee je nu al kunt berekenen hoeveel een autoritje gaat kosten. "Een paar cent per kilometer klinkt niet echt als veel, maar als je onderweg de teller ziet oplopen is dat toch een hele andere ervaring". Aldus de 29-jarige ondernemer en mede-initiatiefnemer Michel van Gooswilligen. "De ANWB wil graag in een enquête vragen aan haar leden wat ze vinden van de kilometerheffing, maar dan moet je wel weten wat het voor jouw situatie gaat betekenen. Rij & Reken is een handige manier om daar een beter beeld van te krijgen."

De Rij & Reken app geeft niet alleen inzicht in de kilometerprijs van een specifieke auto en tijdens het rijden ook de totaalprijs van een rit. Alle gereden ritten worden lokaal op de iPhone opgeslagen en kunnen worden gebruikt om verschillende auto's onderling te vergelijken.

Omdat het wetsvoorstel omtrent de kilometerheffing nog aan wijzigingen onderhevig is, zal ook de app up-to-date worden gehouden overeenkomstig de meest recente informatie. De App komt dit jaar ook nog voor andere smartphones uit. Het is alleen wel een betaalde App. Hij is te downloaden (voor 1,59 euro) via de App Store of iTunes. Via: DutchCowboys

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.