Nieuws
06 mei 2014 - Ron Smeets

Altijd snel mobiel internet met de buiten-de-bundel bundel

Onbeperkt internetten op de hoogst mogelijke snelheid is zo ongeveer bij alle providers inmiddels wel verleden tijd. Nog los van het feit dat de mobiele internetbundels en -abonnementen de afgelopen twee jaar gemiddeld genomen (fors) duurder geworden zijn hebben de grote providers ook de datategoeden van de goedkopere abonnementen naar beneden bijgesteld.

En nu gaan die providers ons allemaal 'blij' maken met een 'goedkope' oplossing om ook nadat je bundel op is en/of de mobiele internetsnelheid teruggeschroefd wordt naar die uit het eind van de jaren 90 te kunnen blijven profiteren van snel mobiel internet. Ofwel, altijd snel mobiel internet met de buiten-de-bundel bundel. Huh?!? 

KPN en Vodafone hadden dergelijke aanbiedingen al en vanaf 20 mei introduceert T-Mobile iets vergelijkbaars voor €2,50 per extra bundel (aantal MB's op dit moment nog onbekend). Een nieuwe trend in de wereld van mobiele (internet) abonnementen is geboren.

Bij KPN moet je de 250MB Erbij bundel zelf activeren middels een SMS (250MBERBIJ AAN naar 1266). Daarna blijft de provider telkens 250MB voor 5 euro (2ct per MB) aan je maandelijkse tegoed toevoegen (als je datatagoed op is natuurlijk) totdat je de bundel zelf weer uitzet. De extra bundel optie kan door alle KPN klanten die beschikken over een mobiel internet abonnement gebruikt worden. 

Vodafone heeft een oplossing waarbij telkens 100MB voor 2 euro bijgeschreven wordt. Bij Vodafone staat de bundel standaard aan voor klanten die na 7 april 2014 een abonnement hebben afgesloten. De rode provider heeft wel een 'beveiliging' ingebouwd om hele hoge rekeningen te voorkomen. Bij 100 Euro (50 bundels van 100MB dus) blokkeert de dienst. Voor iedereen die een Vodafone abonnement heeft dat vóór 7 april 2014 afgesloten is geldt, helaas, het standaard buiten de bundel tarief. Dat kan nogal variëren, zoals blijkt op de overzichtspagina van de provider. Bij sommige abonnementen is het 2ct per MB, maar ik ben ook 10ct per MB tegengekomen. Bijvoorbeeld als je al een super duur (95 Euro per maand) RED PLus abonnement hebt. Let daar dus goed mee op. Het zou Vodafone sieren als ze alle klanten de mogelijkheid zouden geven om voor 2ct per MB datategoed bij te kopen (100MB voor 2 Euro dus).

Op 20 mei introduceert T-Mobile de MB-aanvuller. De magenta provider gaat, in tegenstelling tot KPN en Vodafone, meerdere opties bieden, te beginnen bij €2,50. Ik neem aan dat je daarvoor, dan 125MB krijgt, ofwel 2ct per MB zoals KPN en Vodafone dat ook aanbieden.

Klinkt allemaal als heel nobele en voordelige extra'tjes van de providers, maar uiteindelijk is ook dit weer een volgende stap in de steeds duurder wordende mobiele datatarieven. Het enige voordeel dat deze nieuwe 'buiten de bundel' oplossingen bieden is dat in de meeste gevallen de kosten per MB bij buiten de bundel gebruik lager zijn dan wanneer je per MB afrekent. En de snelheid blijft op peil.

Natuurlijk, er zijn ook alternatieven zoals Robin Mobile met 'echt onbeperkt' mobiel internetten, maar daar zitten ook wel wat haken en ogen aan. Zo krijg je bij het goedkoopste abonnement van Robin Mobile weliswaar al onbeperkt internet, maar dan ligt de maximale (theoretische) snelheid om 800Kbps (download). Echt snel onbeperkt internetten, 8.2 Mbps download, kost bij Robin ook 50 Euro per maand (inclusief onbeperkt bellen en sms'en) en 4G wordt nog niet aangeboden.

Zoals gezegd, de tijd dat je voor een of twee tientjes onbeperkt mobiel kon internetten is voorbij. De juiste bundel bij je abonnement kiezen, en daarbij ook rekening houden met aanbiedingen, is verstandig. En de extra bundels die nu aangeboden worden? Die kunnen volgens mij in sommige gevallen uitkomst bieden, maar het blijven extra kosten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.