Nieuws
10 november 2012 - Ron Smeets

Allergisch voor nikkel of kobalt? Kijk uit met BlackBerry's

Dat klinkt erg hard, maar volgens het ACAAI, het Amerikaanse College of Allergy, Astma en Immunology, kun je beter geen BlackBerry kopen of gebruiken wanneer je allergisch bent voor nikkel of kobalt.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat deze metalen in ongeveer één op de drie BlackBerry's verwerkt worden. Bij de (oudere) clamshell modellen van de Canadese fabrikant liggen dat nog veel hoger. Negen van de tien onderzochte modellen bevatten nikkel en vijf van de tien kobalt.

Volgens de ACAAI heeft (in de VS) ongeveer 17% van alle vrouwen een vorm van nikkel allergie. Bij de mannen ligt dat percentage met 3% een stuk lager. Mensen die last hebben van een nikkel allergie kunnen exzeem, blaren of andere vormen van uitslag krijgen.

De ACAAI onderzocht ook een aantal andere smartphones. Daarbij vond men dat de betreffende metalen niet gebruikt worden in iPhones en ook de geteste Android toestellen waren vrij van nikkel en kobalt. Dus, heb je een BlackBerry en heb je soms (of regelmatig) last van de genoemde symptomen, dan komt dat waarschijnlijk niet door je 'crackberry' verslaving, maar is het verstandig om te laten controleren of jij wellicht gevoelig bent voor nikkel en/of kobalt. Overigens wordt nikkel onder andere ook gebruikt in veel munten.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.