Nieuws
28 februari 2011 - Ron Smeets

Alleen nog SMS'en en 112 bellen na rampen?

De overbelasting van mobiele netwerken vlak na grote rampen is een issue dat al langer speelt. Vorige week, na de arrdbeving in het Nieuw Zeelandse Christchurch werd wederom duidelijk hoe kwetsbaar onze, zeker op die momenten, belangrijke communicatie netwerken zijn.

Vandaag las ik echter een bericht over een verzoek dat door de Nieuw Zeelandse providers en regering vlak na de aardbeving verspreid werd onder de inwoners van het getroffen rampgebied. "Communiceer zoveel mogelijk per SMS en probeer voice gesprekken alleen te gebruiker voor '112' meldingen".

Een geniale actie die volgens mij in de toekomst technisch ondersteund zou moeten gaan worden, als dat mogelijk is, door de providers, al dan niet op last van de overheid of hulpdiensten. Het is immers alom bekend dat SMS verkeer veel minder belastend is voor mobiele netwerken dan gesprekken. Vlak na rampen proberen veel slachtoffers, begrijpelijk, in contact te komen met familie, vrienden en collega's waardoor de mobiele netwerken al snel overbelast raken en belangrijke gesprekken met verzoeken om (medische) hulp of ondersteuning van hulpdiensten schier onmogelijk worden.

Het zou toch mogelijk moeten zijn om, vlak na een ramp, de mobiele netwerken zodanig te configureren dat alleen nog '112' gebeld kan worden en verder iedereen per SMS moet communiceren met elkaar. OK, los van de technische uitdaging (en de schade aan mobiele zendmasten na een aardbeving of orkaan) moet er natuurlijk ook gewaakt worden voor een overbelasting van de '112 centrales' maar als alle andere mobiele gesprekken technisch geblokkeerd zouden worden dan komt dat de mobiele bereikbaarheid na een dergelijke ramp volgens mij alleen maar ten goede. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken en of er experts zijn die de technische (on)mogelijkheid van een dergelijke oplossing in een reactie kunnen toelichten.

Foto

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.