Nieuws
07 mei 2006 - Ron Smeets

Alleen in Amerika!

Kijk, dat mobiel bellen, zeker als je het niet hands free doet, tijdens het autorijden gevaarlijk is weten we inmiddels wel en daarom is het in de meeste landen ook verboden, op straffe van vaak hoge boetes.

In de VS is echter een ontwikkeling gesignaleerd waarbij de gedachte 'dat kan alleen in Amerika' direct weer naar boven komt.

In diverse rechtzaken klagen de slachtoffers of nabestaanden namelijk het begrijf aan van de werknemer die al bellend een ongeluk veroorzaakte. Formeel is de achterliggende gedachte daarbij dat het het bedrijf is dat de mobiele telefoon aan de veroorzaker van het ongeluk gegeven heeft en dat, net als bij de drugshandel, de rechtspraak zich moet concentreren op de 'dealer' in plaats van de 'junk'.

Klinkt leuk, maar iedereen die de Amerikaanse advocatuur en diens mentaliteit een beetje kent snapt natuurlijk meteen dat het de slachtoffers en hun raadslieden alleen te doen is om het geld, dat natuurlijk makkelijker te halen is bij (grote) bedrijven dan bij de eenvoudige chauffeur van een auto die zijn werk aan het doen was.

In navolging van deze ontwikkeling geven steeds meer bedrijven hun werknemers de opdracht om hun mobiele telefoons tijdens het rijden helemaal uit te zetten of in ieder geval niet te beantwoorden.

Om het allemaal nog gekker te maken zijn er al advocaten die zelfs de veroorzaker van een dergelijk ongeluk adviseren om de schulp op hun werkgever te schuiven want die heeft hun immers een mobiele telefoon gegeven en daar kunnen ze zelf natuurlijk niets aan doen.

Zoals ik al zei: Alleen in Amerika!Gerelateerde links:
Gevangenisstraf voor SMSen tijdens het rijden
Fiat en Microsoft denken ook aan verkeersveiligheid
SMS-ende besstuurder rijdt fietser plat
Amerikaanse leger verbiedt bellen in auto's
'Zet 'm uit voor je wegrijdt!'
Handsfree bellen in verkeer niet veiliger
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.