Wearables
21 september 2016 - Ron Smeets

Alcatel komt met een stand alone VR headset en clip-on 360 camera

Tijdens de IFA onthulde Alcatel al een van de meest verrassende smartphones van dit jaar. De Shine Lite blonk daar namelijk uit door zijn bijzonder fraaie design en het zeer vriendelijke prijskaartje. Maar de voormalige Franse fabrikant, inmiddels is het merk al enkele jaren in handen van het Chinese TCL, gaat de komende maanden nog meer nieuwe gadgets in de winkels leggen.

Zo komt Alcatel in het eerste kwartaal van 2017 met een stand alone VR Headset, de Alcatel Vision. Uiterlijk is het een behoorlijk stevig apparaat maar het grote voordeel is het feit dat je geen smartphone nodig hebt als display. De Vision is voorzien van twee 1K OLED schermen, een eigen processor, die bij Samsung is ingekocht, met 3GB RAM en 32GB intern geheugen voor de opslag van (360) video's en andere content zoals games. Hij draait standaard op Android 6.0 en heeft ook WiFi support voor het downloaden van content wanneer je binnen bereik van een draadloos netwerk bent. De ingebouwde 3000mAh accu levert volgens de fabrikant voldoende stroom om de headset tussen de twee en drie uur onafgebroken te gebruiken.

Voor de bediening kun je, afhankelijk van hetgeen de content ondersteunt, gebruik maken van je ogen en bewegingen die middels de ingebouwde gyroscoop, accellerometer en nabijheids-sensor gevolgd worden. De headset heeft echter ook een trackpad aan de zijkant zitten waarmee hij bediend kan worden.

Omdat de Alcatel Vision dus geen verbinding nodig heeft om te functioneren en de content in de headset zelf opgeslagen wordt kun je hem overal vrij gebruiken. Uiteraard is het niet verstandig om er mee te gaan lopen, maar die vrijheid is wel fijn, kan ik mij zo voorstellen.

Een VR Headset is leuk, maar het draait natuurlijk met name om de content. Alcatel is daarvoor een samenwerking aangegaan met Jaunt-VR. Zij gaan enkele honderden exclusieve 360 graden en VR video's produceren voor de Alcatel Vision.

Het moge duidelijk zijn dat een stand alone VR Headset iets duurder zal zijn dan, bijvoorbeeld, de Gear VR van Samsung. Alcatel heeft nog geen definitieve winkelprijs genoemd, maar ze verwachten dat hij onder de 500 euro blijft. Dat lijkt duur, maar omdat je geen smartphone van 600+ euro erbij hoeft aan te schaffen valt het nog best mee.

Het tweede leuke nieuwe gadget dat Alcatel in Berlijn presenteerde, en begin 2017 in de winkels verschijnt, is de clip-on 360 graden camera. Die heeft geen accu, wifi en andere intellegentie aan boord dan alleen de twee 180 graden lenzen. De camera wordt op de microUSB poort van een, uiteraard, Alcatel smartphone geklikt. Vervolgens start automatisch de 360 graden camera app op en je kunt aan de slag. De video's die je er mee opneemt kun je gewoon naar YouTube sturen of bekijken met de VR headset die standaard meegeleverd wordt bij de Idol 4.

Omdat de 360 graden camera van Alcatel geen eigen accu, processor en dergelijke heeft kan het prijskaartje ook een flink stuk omlaag, vergeleken met bijvoorbeeld de LG 360 Cam. Alcatel moet de prijs nog definitief bepalen, maar de woordvoerder sprak de hoop uit dat ze die onder de 150 euro kunnen houden en voorzichtig werd zelfs al een mogelijke prijs van 99 euro genoemd. Dat zou wel heel erg goedkoop zijn. De kwaliteit heb ik in Berlijn nog niet echt kunnen testen maar op het eerste gezicht zagen de video's er niet slecht uit.

Omdat het een clip-on camera is en de app op het toestel staat werkt de 360 camera vooralsnog alleen met bepaalde Alcatel smartphones. Op het lijstje staan de Idol 4(S) en Pop 4S. De verwachting is echter dat hij straks ook zal functioneren op de nieuwe Shine Lite, maar dat moet nog officieel bevestigd worden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.