Nieuws
28 november 2009 - Ron Smeets

Aino in Engeland ook uit de schappen

UPDATE (30-11, 23u05) Toestel wordt toch gewoon verkocht in Engeland. Er zijn wel software problemen geconstatteerd. Lees hier meer daarover.

Nadat de Carphone Warehouse en Phones 4U een week geleden al besloten om de Sony Ericsson Satio (tijdelijk) uit de schappen te halen hebben beide telecom winkels nu ook besloten om de Aino (voorlopig) niet in hun assortiment op te nemen vanwege problemen met Bluetooth en het touchscreen.

De Aino werd de afgelopen dagen in Engeland alleen nog verkocht via enkele online kanalen waardoor er nog niet zoveel van in omloop waren.

Zo op het eerste gezciht lijken de problemen bij de Aino groter dan die van de Satio. Bij dat toestel had het er namelijk alle schijn van, gezien het feit dat het om een zeer beperkt aantal toestellen zou gaan dat alleen in Engeland verkocht is, dat de problemen veroorzaakt werden door de software van de lokale provider(s).

Bij de Aino draait het echter om problemen met zowel de Bluetooth functie als de werking van het Touchscreen en hoewel ook dat natuurlijk een softwarematige oorzaak kan hebben is de kans dat het een hardware fout is ook wel degelijk aanwezig. Sony Ericsson heeft de problemen met de Aino inmiddels ook al bevestigd maar zowel de retailers als de fabrikant benadrukken dat er nauw samengewerkt wordt om tot een snelle oplossing te komen waardoor beide toestellen op zeer korte termijn weer in de schappen te vinden zullen zijn.

Ik moet zeggen dat ik zowel de Aino (hoewel slechts enkele dagen) als de Satio (inmiddels ruim anderhalve week) in gebruik (gehad) heb en dat ik bij beide toestellen nauwelijks problemen tegengekomen ben en al zeker niet met het touchscreen. De Aino heeft weliswaar wat problemen met het via een 3G datanetwerk communiceren met de Playstation3 die thuis staat (de zogenaamde Remote Play functie), maar de oorzaak daarvoor ligt hem in het feit dat sommige providers de betreffende dataverkeer-protocollen (nog) blokkeren in hun netwerk. Niet slim dat dit niet vooraf en bij alle providers getest is, maar het heeft in principe niets te maken met de werking van het toestel zelf.

Ongeacht hoe klein (of hoe groot) de 'Engelse problemen' ook zullen blijken te zijn, het is bepaald niet het soort nieuws en de aandacht waar Sony Ericsson op gehoopt had nadat de fabrikant, na ruim een jaar van problemen, reorganisaties, verliezen en teruglopend marktaandeel, vol goede moet haar nieuwe Entertainment Unlimited toestellijn, vergezeld van 'n enorme marketing campagne, op de markt zette. de Zweeds-Japanse fabirkant hoopte daarmee namelijk op korte termijn een deel van het verloren marktaandeel van de afgelopen jaren weer terug te winnen. Dat kan natuurlijk nog altijd, maar dan moeten de problemen met beide toestellen aan de andere kant van de Noordzee ten eerste op zeer korte termijn opgelost worden en ten tweede niet naar deze kant van die zee overwaaien ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.