Nieuws
08 mei 2012 - Chris Bannink

Ahonen over Mobile Money

Tomi Ahonen komt weer eens in Amsterdam ditmaal op Mobile Convention Amsterdam. Eerder zag ik hem o.a. 2x op Mobile Monday en op Piknik. Hij start zoals gewoonlijk met wat onzin of een grap. Nu bijvoorbeeld laat hij weten hoe trots hij is op het Ijshockey wereldkampioenschap dat nu in Helsinki wordt gehouden en waar Finland zijn wereldtitel verdedigd. Daarna de gebruikelijk Tomi cijfers en grafieken. Hij start met grafieken waarin mobiel de grootste hockey stick (curve omhoog) laat zien van alle technologieën. Nieuw Zeelandse statistieken laten volgens Tomi zien dat een sms in 4 minuten wordt gelezen en een email in 48 uur. Mobiel is 720 maal sneller. Dus.

Ook e-commerce op mobiel is 720x sneller. Zijn we verslaafd? Volgens Nokia kijken we gemiddeld 150x per dag naar onze mobiel. Hoe belangrijk is dit? Jeff Hayzlett, CMO van Kodak zei in 2010 dat mensen vroeger een brandend gebouw binnen gingen om hun foto’s te redden. Nu doen ze dat voor een mobiele telefoon. 30% van de Amerikaanse teenagers verzend 100 sms per dag. Dat is net zoveel als dat je het gehele “War & Peace” van Tolstoi in 7 maanden via sms wil verzenden…

Mobile Money. Dát is wat we heel snel in de aankomende maanden op ons af zien komen. Mobile money is wellicht perfect money. Stel dat we geld opnieuw konden uitvinden, hoe zou dat moeten?

Hij maakt vergelijkingen van wat geld zou moeten hebben als je maar fantasie hebt, maar geeft daarbij voorbeelden van hoe dat met mobiel NU al gebeurd. Geld zou een scherm moeten hebben. Als je Singapore binnenkomt krijg je een sms met de wisselkoers t.o.v. de Hong Kong dollar. Dat geld kan praten? Hong Kong Guiness rugby Sevens heeft “click to talk” techniek die ook vertaaldiensten deed. Zou geld op de bomen kunnen groeien? Vending machines geven gratis koffie indien je je identificeert met mobiel. Zou geld rond moeten vliegen? In Hong Kong kun je augmented reality vlinders vangen en coupons krijgen. 300.000 mensen deden er aan mee. Zou geld misdaad moeten kunnen stoppen? Er werden in Zweden veel buschauffeurs overvallen. Dat stopte nadat er mobiel betalen werd ingevoerd. Zou geld Zelf moeten verkopen? De Tesco mobile shopping assistant kan je helpen wat te kopen en zet het in volgorde van hoe je door de winkel loopt. (lijkt erg op de Appie app, red). En wat als mobile meer verkoopt?

Wie heeft mobile payments/money uitgevonden? Coca Cola. In 1999 kwamen ze met een blikjesautomaat waar je met sms een cola kon kopen. Mobile will win. It’s inevatable” (mobile zal winnen, het is onoverkomenlijk).  Mooi statement. “De toekomst van geld is mobiel”aldus Visa in mei 2011 te Bratislava. In november 2011 Turkije kondigde aan dat in 2025 ‘cash’ ten einde is. Hij sluit af met de caloryhone. Maak een foto van je eten en hij herkent wat je eet en geeft je het aantal calorieën.  

Het was een Tomi zoals we hem kennen. Schijver van zes bestsellers over mobiel en zeker een van dé guru’s over mobiel in de wereld.

Jaap Westerdijk geeft hierna een grappige performance waarin hij de gemiddeld spreker over mobiel flink te kakken zet op een Borat achtige manier. 

(foto is genomen door mij op piknik 2009). Deze posting is semi live geschreven, excuses voor typo's e.d.)

Over de auteur: Chris Bannink