Nieuws
28 december 2009 - Ron Smeets

Afscheids SMSje van wannabe terrorist was bekend bij CIA

De Nigeriaanse wannabe terrorist, Umar Farouk Abdulmutallad (foto), die op Eerste Kerstdag vergeefs probeerde Delta Vlucht 253 van Amsterdam naar Detroit op te blazen had eigenlijk al veel eerder in de kraag gevat kunnen worden, of op z'n minst op de zwarte lijst van personen die niet meer mogen vliegen moeten staan.

In Oktober heeft zijn vader namelijk al een vreemd en verdacht 'afscheids SMSje' ontvangen en doorgestuurd naar de CIA, INTERPOL en de Nigeriaanse Geheime Dienst.

In het SMSje gaf de 23-jarige Umar aan dat hij, na enkele 'studiereizen' naar Yemen besloten had om nooit meer naar Nigeria terug te keren en bood hij zijn verontschuldigingen aan voor de slechte dingen die hij eventueel zou gaan doen. Ook liet hij weten dat zijn ouders hem nooit meer zouden zien en dat dit het laatste contact was dat zijn ooit nog met hem zouden hebben. Sindsdien hebben ze ook niets meer van hem gehoord, tot afgelopen vrijdag, 25 December. De zogenaamde studiereizen waren, zo wordt nu alom aangenomen, al-Qaida trainingskampen.

Op zich klinkt het natuurlijk ietwat overspannen om na één verdacht SMSje iemand al op de internationale zwarte (terroristen)lijst te plaatsen, maar het feit dat zijn eigen vader die vermoedens had is wel veelzeggend. Had Umar een videoboodschap voor zijn ouders gemaakt met dezelfde inhoud, dan waren waarschijnlijk wel de juiste stappen ondernomen. SMSjes hebben duidelijk nog niet dezelfde 'impact'. Foto via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.