Nieuws
26 januari 2015 - Ron Smeets

Afschaffing roaming tarieven binnen de EU in gevaar Europese Commissie denkt dat invoering eind dit jaar moeilijk wordt

De Europese Commissie, en dan met name Viviane Reding en onze eigen Neelie Smit Kroes, strijdt al vele jaren tegen de aanvankelijk exorbitant hoge roaming kosten voor mobiel bellen, sms'en en internetten (datagebruik) die providers binnen de EU aan klanten in rekening brachten. Tussen 2010 en 2014 zijn deze tarieven al flink aan banden gelegd en eind dit jaar, op 15 december, staat de laatste stap gepland. Vanaf dat moment zouden alle roaming kosten, binnen de lidstaten van de EU, verdwijnen zodat iedereen zijn eigen, lokale, bel-, sms- en databundels zonder extra kosten in de hele EU kon gaan gebruiken. Onlangs liep T-Mobile al een beetje vooruit op deze verandering door een deel van de roaming kosten voor bellen binnen de EU al af te schaffen.

Het lijkt er echter op dat het afschaffen van alle roaming kosten binnen de EU, op 15 december dus, niet haalbaar is. Sommige lidstaten zijn, ongetwijfeld op aanraden van providers, bang dat het helemaal afschaffen van roaming tarieven grote economische gevolgen kan hebben voor het bedrijfsleven in bepaalde landen (lees: de providers). Omdat de tarieven en voorwaarden (kosten voor belminuten, sms'jes en data) niet in alle landen vergelijkbaar zijn bestaat de kans dat slimme gebruikers straks een simkaart / abonnement aanschaffen in een land waar onbeperkt bellen en datagebruik goedkoper is dan in zijn of haar eigen land. Doordat er geen roaming kosten meer zijn maakt het dan natuurlijk niets uit of je al die data en belminuten in een ander EU land verbruikt.

Feitelijk is dat natuurlijk geen probleem van de EU, maar ik kan mij wel voorstellen dat providers en telecomwinkels in landen waar de tarieven nu wat hoger liggen dan elders zich daar druk over maken. Zorg dan dat je de tarieven aanpast, hoor ik velen al denken. Dat lijkt de meest eenvoudige oplossing, maar helaas zijn abonnementen en tarieven in sommige landen heel anders samengesteld. Zo kennen we in Nederland al jaren het 'toestel-subsidie-systeem' waarbij de prijs van een toestel, deels, verwerkt wordt in de maandelijkse kosten. Iets dat in België bijvoorbeeld vrijwel niet bestaat. Andere landen, zoals Duitsland, hebben weer abonnementen met dag- en week-bundels met dito tarieven.

Maar er is nog een probleem waardoor (nagenoeg) gelijke tarieven in alle EU landen niet mogelijk zijn. De exploitatiekosten van mobiele netwerken verschillen ook per land en provider. Denk aan het plaatsen van masten of de kosten van de apparatuur en personeel. Maar ook de bedragen die providers moeten ophoesten voor de diverse zend-frequenties lopen per land nogal uit een. Allemaal kosten die van invloed zijn op de uiteindelijke abonnementstarieven.

Enfin, doordat de discussie rondom het opheffen van de roaming tarieven binnen de EU weer opgelaaid is wordt de kans steeds groter dat de invoering daarvan op 15 december niet door gaat. BInnen de commissie wordt overigens wel volop gesproken en gedacht over mogelijke oplossingen. Een daarvan is het instellen van een zogenaamde 'Fair Use Policy' (FUP) voor kosteloze roaming. Dat zou verreweg ook de meest eenvoudige oplossing zijn, mits rekening gehouden wordt met de verschillende abonnementsvormen. Ik bedoel, voor gebruikers met een 'onbeperkt' abonnement is een FUP vanuit het oogpunt van de providers veel noodzakelijker dan voor iemand met een 2GB databundel bijvoorbeeld. Die laatste moet immers sowieso bijbetalen als de limiet overschreden wordt.

De Europese Commissie zal zich de komende periode in ieder geval opnieuw moeten gaan buigen over de wijze waarop en periode waarbinnen de roaming kosten afgeschaft gaan worden. Vanaf de zomer van 2016 zou de stapsgewijze reorganisatie van de Europese telecommarkt starten, maar ook die datum staat ter discussie. Wordt vervolgd!

Via (Duits)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.