Nieuws
21 september 2016 - Ron Smeets

Afschaffing EU Roaming kosten wederom in de verlenging UPDATE: 90 en 30 dagenlimiet van de baan, maar misbruik mag 'beboet' worden

UPDATE (15u05):
Geheel tegen de verwachting in heeft de EU vandaag alsnog een versneld besluit genomen met betrekking tot de afschaffing van de roaming kosten binnen de landen van de Europese Unie. De eerder voorgestelde 90 en 30 dagen limieten zijn van de baan en dus kan elke EU burger vanaf 17 juni 2017 zonder roaming kosten in de hele Europese Unie bellen, sms'en en mobiel internetten met zijn of haar abonnement. Er is echter wel een kleine toevoeging die het voor de providers mogelijk maakt om iedereen die 'misbruik' maakt van permanente roaming alsnog kosten in rekening te brengen.

Er is nu namelijk bepaald dat iemand die gebruik maakt van een abonnement uit een land en daar in een ander land permanent mee gaat roamen een zogenaamd 'stabiele band' met dat land hebben. Daar onder vallen bijvoorbeeld studenten die in het buitenland op school zitten, maar ook arbeiders die in een land wonen en in een ander land werken. Dat betekent dus ook dat hiermee een stokje gestoken wordt voor iedereen die na 17 juni 2017 denkt gebruik te kunnen maken van, bijvoorbeeld, een goedkoop abonnement uit Letland (zie voorbeeld verderop in dit artikel) in een van de andere EU landen zonder dat hij of zij in Letland studeert, werkt of op een andere manier een band met dat land heeft. Zoals ik in dit artikel vanochtend ook al meldde denk ik niet dat dit soort misbruik echt een heel groot probleem zou kunnen worden voor de providers, maar er is nu dus ook een vangnet voor diezelfde providers bedacht.

Oorspronkelijke artikel:
Enkele maanden geleden leek er dan eindelijk toch een einde te komen aan het gebed zonder einde dat de afschaffing van de mobiele roaming kosten binnen de EU heet. De magische datum waarop het allemaal moest gebeuren was 17 juni 2017. Ruim 11 jaar nadat de eerste EU commissarissen riepen dat het snel afgelopen moest zijn met roaming kosten binnen de Europese Unie. Eigenlijk was de definitieve afschaffing al in kannen en kruiken, maar op de valreep is er toch nog een beer op de weg verschenen. De vraag is nu of die beer nog op tijd gevangen kan worden.

Er was voor het finaliseren van de EU Roaming overeenkomst nog één puntje waarover de 28 landen (deels onder druk van de telecom providers) het eens moesten worden: "Hoe gaan we om met permanente roaming?" Ofwel, hoe lang (of hoeveel) mag je met een abonnement uit een van de EU landen in een ander land roamen voordat een provider alsnog extra kosten in rekening mag brengen. Dit is om te voorkomen dat klanten uit, bijvoorbeeld, Nederland een goedkoop abonnement uit, bijvoorbeeld, Letland nemen waar je voor nog geen 17 euro per maand onbeperkt kunt bellen, sms'en en internetten, om daarmee vervolgens vrijwel continu in Nederland rond te lopen.

De EU commissie had daarom bedacht dat er een soort van maximum periode aan de 'gratis roaming in het buitenland' gekoppeld moest worden. Die werd enkele weken geleden bepaald op maximaal 90 dagen per jaar en 30 dagen aaneengesloten. Er werd géén (dag)limiet op de data die verbruikt mag worden ingesteld. Daar was in een eerder stadium wel nog sprake van, maar dat is er dus niet doorheen gekomen.

Hoewel ik van mening ben dat een tijdslimiet onzin is moet ik wel toegeven dat 90 dagen per jaar (waarvan telkens dus maximaal 30 aaneensluitend), voor het leeuwendeel van de inwoners van de EU prima werkbaar zou zijn. De meesten van ons gaan hooguit drie weken aaneengesloten op vakantie en vertoeven in totaal minder dan 90 dagen in het buitenland.

Er is natuurlijk een groep voor wie die 90 en 30 dagen regels mogelijk wel een 'gevaar' vormen. Denk aan zakelijke gebruikers die langere perioden in het buitenland verblijven en de zogenaamde grens forenzen (wonen in Nederland, werken in België of Duitsland bijvoorbeeld). Hetzelfde geldt voor de vele gastarbeiders uit landen als Polen, Bulgarije en Roemenië die doorgaans meer dan 90 dagen per jaar in een ander EU land werken en wonen.

Welnu, toen bekend werd dat de de EU besloten had om het permanente roaming 'gevaar' te ondervangen met de voornoemde 90 en 30 dagen regels barstte een storm van kritiek los uit de hoek van consumentenbonden en ook zakelijke belangenorganisaties. Het gevolg was dat de hoogste baas van de EU, Jean-Claude Juncker, die zichzelf op social media de hashtag #TeamJunckerEU toebedeeld heeft, die regels persoonlijk weer introk en de Commissie opdracht gaf met een nieuw, beter, voorstel te komen.

Volgens het persbericht dat de EU toen uit liet gaan zou dat nieuwe voorstel er snel gaan komen, maar inmiddels weten we allemaal dat ze bij de EU al 11 jaar doen over het snel afschaffen van de roaming kosten. Het zal mij benieuwen of de deadline van 17 juni 2017 niet alsnog in gevaar gaat komen. Formeel hebben ze nog een kleine negen maanden, maar voor de EU is dat natuurlijk maar heel kort.

De vraag is ook waar de Commissie nu mee op de proppen zal komen. Toch weer een (dag)limiet voor dataverbruik in het buitenland? Of worden de periodes uit het huidige voorstel gewoon verlengd? En zo ja, waar leg je die grenzen dan? Iemand die in België werkt en in Nederland woont is doorgaans meer dan 200 dagen per jaar op zijn werkplek en voor gastarbeiders is die periode nog veel langer. OK, de mensen in deze voorbeelden hebben op dit moment waarschijnlijk allemaal ook al een sim kaart voor beide landen, maar dankzij het afschaffen van de EU Roaming kosten zou dat niet meer nodig moeten zijn.

Een roaming datalimiet, per dag, week of maand, klinkt dan misschien wel logischer. Daarmee voorkom je permanente roaming niet, maar wel het misbruik van onbeperkte data abonnementen in het buitenland. Echter, hoe hoog leg je die limiet dan? De 5MB per dag waarover ooit gedacht werd is natuurlijk ronduit belachelijk. En met 50MB komen veel gebruikers ook al niet ver meer. Bovendien hebben de meeste Europese inwoners abonnementen met een beperkte databundel. Waarom zou je dan een roaming limiet moeten instellen? Ben je in het buitenland en heb je een 2GB databundel bij je Nederlandse abonnement, dan weet je precies hoeveel data je mag verstoken voordat je moet gaan bijbetalen. Het moet daarbij dan niks uitmaken of je nu in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Letland of wel ander EU land dan ook rondloopt.

Kortom: de enige reden waarom een limiet op het roaming gebruik ingesteld zou moeten worden is om het misbruik van goedkope abonnementen met onbeperkte datalimieten tegen te gaan. Zouden mensen dat massaal allemaal gaan doen? Ik denk het niet. Ten eerste heb je dan een Lets nummer. Tenzij providers als Truphone met slimme oplossingen komen zodat er ook een Nederlands nummer aan de sim kaart gekoppeld wordt, maar dat zal ook geld kosten. Ten tweede denk ik dat de meeste mensen voor een paar euro het gedoe met een abonnement uit een ander land (waar ze nooit vertoeven) niet eens willen. Tot slot denk ik dat wanneer de EU zou beslissen dat er geen tijds- en/of datalimiet cq. Fair Use Policy aan de afschaffing van de roaming kosten gekoppeld wordt de diverse Europese providers zelf wel met creatieve oplossingen komen om het misbruik van permanente roaming tegen te gaan. Ik kan mij heel goed voorstellen dat de Letse provider Bite in het voorbeeld hierboven de onbeperkt internet limiet dan vervangt door een 'beperkte' databundel.

Nee, EU, maak het jullie gemakkelijk en zet GEEN limieten of Fair Use Policy's op het afschaffen van de Roaming kosten. Dan kan deze 11 jaar durende klucht eindelijk, en voor goed, afgerond worden!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.