Nieuws
10 november 2011 - Ron Smeets

Afrika is nu de snelst groeiende mobiele telefoonmarkt

Jarenlang waren India en China, twee landen met meer dan 1.2 miljard inwoners (elk) de voornaamste reden dat Azië te boek stond als de snelst groeiende mobiele telefoonmarkt. Tot nu dus.

De GSMA maakte namelijk bekend dat Afrika die 'titel' dit jaar heeft overgenomen. De afgelopen vijf jaar groeide het aantal mobiele bellers op het contitent van de leeuw, giraffe en zebra met gemiddeld 20% per jaar.

Daarnaast verwacht de GSMA dat de huidige groei nog wel even zal voortduren, mede omdat 36% van de Afrikaanse populatie nog steeds geen mobiele telefoon heeft. Op dit moment telt Afrika 649 miljoen mobiele abonnees. Eind 2012 wordt verwacht dat het aantal mobiele aansluitingen in Afrika op 735 miljoen gaat uitkomen. Nigeria is het land met de meeste mobiele bellers, 93 miljoen en Zuid Afrika heeft de hoogste 3G penetratiegraad; 6% van alle mobiele bellers heeft daar al een breedband (internet) toegang via hun mobiel. Marokko staat in die lijst op plek twee met 2.8%. Kortom ook voor de smartphone markt is er nog voldoende te winnen in Afrika.

Ter vergelijk, op dit moment, volgens de teller op de GSMA site, telt onze aarkloot ruim 5.3 miljard mobiele aansluitingen en daar komen er elke seconde zo'n 18 a 19 bij.

Persbericht GSMA

Grafiek en afbeeldingen via GSMA Rapport (pdf)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.