Toestellen
11 maart 2006 - Ron Smeets

Afluistervrij bellen voor 3000 Euro

Siemens introduceert binnenkort een GSM die de telefoongesprekken kan versleutelen met de ingebouwde AES-CBC 128-bit spraak encryptie methode. Handig als je er zeker van wilt zijn dat je mobiele gesprekken niet afgeluisterd kunnen worden.

Die optie komt overigens wel met een passende prijs. Een toestel, waar je dus niets aan hebt omdat de andere kant van de lijn het ge-encrypte gesprek natuurlijk ook weer moet kunnen ontcijferen, kost zo'n 1700 Euro. Gelukkig heeft Siemens ook een aanbieding: twee voor 3000 Euro!

We mogen dus wel stellen dat deze toestellen voorlopig zullen zijn voorbehouden voor ECHTE gadgetfreaks, hooggeplaatste personen of geheim agenten die gevoelige informatie via hun mobieltje willen uitwisselen.

Het is niet de eerste encryptie oplossing voor mobieltjes. Enkele maanden geleden kwamen we al de Crypt-A-Cell tegen, een 256-bit encryptie module voor bepaalde Sony Ericsson toestellen die overigens met 900 Euro een stuk 'goedkoper' is dan Siemens' versie van de SL74.Gerelateerde links:
Traceren mobieltjes in de VS aan banden
Gecodeerd bellen met de Crypt-A-Cell
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.