Nieuws
02 augustus 2008 - Ron Smeets

Affiliate crisis bij T-Mobile gaat door

Enkele weken geleden ontstond er enige commotie en wrevel tussen diverse affiliates en T-Mobile over de bijzonder lage vergoedingen die de provider betaald aan affiliates die een iPhone klant aanleveren.

Dit leidde er de afgelopen al toe dat T-Mobile diverse affiliate overeenkomsten met TradeDoubler en TradeTracker op hold zette. Formeel omdat men 'in onderhandeling zou zijn', maar de indruk werd toch sterk gewekt dat de klagende affiliates op deze manier door de provider gestraft werden voor het feit dat sommigen zich openlijk beklaagden over de gang van zaken rondom de iPhone in combinatie met het affiliate programma.

Deze week werd er weer een hoofdstuk aan deze klucht toegevoegd. Eerst ontvingen de klanten die via TradeDoubler aan het affiliate programma van T-Mobile deelnamen een mail waarin verteld werd dat TradeDoubler en T-Mobile 'opnieuw de samenwerking en werkwijze tussen T-Mobile en haar affiliates gaan definieren'. Een dag later ontvingen de klanten van Zanox exact dezelfde mail. Het lijkt er dus sterk op dat niet de Affiliate Buro's maar T-Mobile zelf deze mail opgesteld heeft.

In de mail (die ik onderaan het bericht in zijn geheel heb weergegeven) wordt het volgende geschreven. In afwachting van die 'nieuwe samenwerking en werkwijze' wordt het affiliate programma per 18 Augustus 'op tijdelijke basis' stopgezet.

De mail vervolgt met de mededeling dat het programma, als de nieuwe voorwaarden bekend zijn, weer hervat zal worden en dat alle affiliates dan weer welkom zijn: 'Op korte termijn zal er een relaunch van het programma plaatsvinden. Zodra hier meer over bekend is, zullen we u hier nader over informeren. Nadat de relaunch heeft plaatsgevonden kunt u automatisch de admedia weer vinden in het TradeDoubler systeem en het T-Mobile programma promoten.'

Met andere woorden: De affiliates worden tijdelijk even aan de kant gezet en mogen zich straks, mits ze akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden natuurlijk, weer melden. Op zich niet zo gek natuurlijk dat contracten en samenwerkingsverbanden geëvalueerd en de voorwaarden aangepast worden, maar het moment waarop dat in dit geval gebeurd is natuurlijk een beetje onhandig gekozen.

Ik vraag mij ook af of de affiliates, ongeacht hoe de nieuwe voorwaarden en vergoedingen er uit gaan zien, na deze actie allemaal weer in de rij zullen staan voor T-Mobile. De tijd zal het leren. . .

De mail (dit is de Zanox versie, voor die van TradeDoubler hoef je alleen de namen te veranderen ;-)):

> Beste publisher,

Recente gebeurtenissen op affiliate marketing vlak, laat zien dat deze activiteit veelomvattend kan zijn. Om een goed antwoord te geven aan deze veelomvattendheid gaan wij samen met T-Mobile opnieuw de samenwerking en werkwijze tussen T-Mobile en haar affiliates definieren.

Om deze reden is dan ook besloten om het affiliate programma van T-Mobile met ingang van 18 augustus op tijdelijke basis stop te zetten en dus een pauze in te lassen.

Op 18 augustus zal het programma inactief worden gezet en dient u de admedia te hebben verwijderd.

Op korte termijn zal er een relaunch van het programma plaatsvinden. Zodra hier meer over bekend is, zullen we u hier nader over informeren.

Nadat de relaunch heeft plaatsgevonden kunt u automatisch de admedia weer vinden in het zanox systeem en het T-Mobile programma promoten.

Zanox & T-MobileGerelateerde links:
T-Mobile straft affiliate partners
iPhone ruzie tussen T-Mobile en Affiliate partners?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.