Entertainment
31 augustus 2008 - Ron Smeets

Adopteer een telefooncel

Wie kent ze niet, die rode karakteristieke Engelse telefooncellen. Voor het Engelse straatbeeld bijna net zo onmisbaar als onze windmolens.

Sinds de komst van de mobiele telefoon worden deze openbare telefoons echter langzaam maar zeker overbodig. Ooit stonden er in heel Groot Britannië zo'n 95.000 maar inmiddels zijn er al 31.000 'opgeruimd'.

Onlangs gingen er geruchten dat British Telecom, de eigenaar van de telefooncellen, van plan zou zijn er nog eens 9.000 op te doeken. Daarnaast zou bijna tweederde van de nog resterende cellen niet meer rendabel zijn.

Stel je voor, een Engeland zonder de rode telefooncel. Zo dachten diverse gemeenten en inwoners er ook over en dat heeft er nu toe geleid dat BT de lokale overheden de mogelijkheid biedt om, tegen betaling, de telefooncellen te behouden.

Dat kan op twee manieren. Voor het luttele bedrag van 1 pond zorgt BT er voor dat de telefooncel blijft staan en ook onderhouden wordt, maar wel zonder werkende telefoon. Wil de betreffende gemeente de cel geheel werkend behouden dan moet men 500 pond per jaar aan BT betalen. Da's toch niet veel geld voor het behoud van een beetje Engelse historie. . .Gerelateerde links:
Een ode aan de ouderwetse telefooncel
Cellen overschot?!
Mobiele bellers weer de cel in!?
Neem je eigen telefooncel mee
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.