Entertainment
24 oktober 2006 - Ron Smeets

Actie voor 'muziekvrije' bussen slaat aan in Engeland

Vroeger had je de muziek uit portable (ghetto)blasters die niet door iedereen op prijs gesteld werd en later kwamen daar de walkmans met zogenaamde 'open air' koptelefoontjes bij die vooral in stille omgevingen zoals bibliotheken en wachtkamers tot ergernis konden leiden.

Nu, zo blijkt, heeft de mobiele telefoon zich aan het gezelschap van irriterende geluidsoverlast gadgets toegevoegd. Niet vanwege het feit dat mobiele bellers in restaurants en op andere openbare plekken vaak ongegeneerd en luidkeels zitten te bellen. Ook dat kan irritant zijn en wordt ook vaak zo ervaren, maar deze keer gaat het om de zogenaamde muziekmobieltjes.

Veel nieuwe telefoons hebben de mogelijkheid om muziek af te spelen via de ingebouwde (stereo) speakers waar ook de ringtone uit klinkt als het toestel afgaat. Het is dat geluid wat in Londen er toe geleid heeft dat Tom Wright en zijn vriending Valeria Martinelli besloten hebben om een actie te starten die de mobiele telefoion als MP3 speler uit bussen moet gaan weren.

De "Music Free Buses" campagne slaat, zo blijkt nu, enorm aan en krijgt ruime media aandacht. Binnen een week hadden Tom en Valeria al enkele honderden online handtekeningen verzameld voor een petitie die ze binnenkort aan de lokale overheid zullen gaan aanbieden.Gerelateerde links:
Engelsen willen legalisering GSM stoorzenders
Ruzie om een luid telefoongesprek
Mobiele bellers worden de nieuwe 'rokers'
Mobiele bellers weer de cel in!?
Campagne voor betere telefoonmanieren
Tips om GSM overlast te doorstaan
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.