Toestellen
20 februari 2014 - Ron Smeets

Acer Liquid E3 en Liquid Z4 zien het daglicht

Acer heeft ook besloten om haar nieuwste smartphones vlak vóór de start van het Mobile World Congress alvast het daglicht te laten zien. Zo voorkomt de Taiwanese fabrikant dat ze in het (Galaxy) geweld van Barcelona ondersneeuwen.

Vandaag werden twee nieuwe toestellen in de Liquid Series gepresenteerd. De compacte Liquid Z4 is een instapmodel en de iets grotere Liquid E3 (foto hiernaast) hoort thuis in het goedkopere middensegment. 

De Liquid E3 is de meest uitgebreide van de twee. Dit toestel is voorzien van een 4.7 inch HD (720p) IPS scherm, een 13 megapixel camera, 1.2 GHz quad core processor met 1GB RAM, 4GB intern geheugen, WiFi, GPS en Android 4.2.2 Jelly Bean OS. Later dit jaar zal de E3 ook een upgrade naar Android 4.4 KitKat ontvangen.

Aan de voorzijde van het toestel zit nog een 2 megapixel camera voor selfies, videobellen etc. De meest opvallende van die camera is het feit dat daar ook een LED flitser bij zit. Iets dat ik in ieder geval nog niet eerder tegengekomen ben. Met 8.9 millimeter is de Liquid E3 ook behoorlijk slank. De camera is volgens de fabrikant nu ook goed te gebruiken in donkere omstandigheden en hij zou ook nauwelijks nog enige sluitervertragin hebben bij het scherpstellen. Allemaal zaken die ik pas kan testen als ik het toestel in mijn handen heb.

De Liquid Z4 is, zoals gezegd, een instap model smartphone. Hij heeft een 4 inch display, 1.3GHz dual core processor, 4GB intern geheugen, een 5 megapixel camera met LED flitser, WiFi en GPS aan boord. Standaard wordt de Z4 ook geleverd met Android 4.2.2 JellyBean, maar Acer zegt daarbij nog niets over een KitKat upgrade. Met 9.7 millimeter is hij iets 'dikker' dan de E3. Omdat dit soort instap toestellen vaak gekocht worden door mensen die voor het eerst met een smartphone in aanraking komen heeft Acer de Z4 voorzien van vier voorgeprogrammeerde profielen, zogenaamde Quick Modes:
- Basic mode: deze modus met vaste bel- en sms-functies is gericht op jongeren.
- Easy mode: berichten, radio, het weerbericht, een vergrootfunctie en snel kiesnummers maken het leven een stuk gemakkelijker.
- Classic mode: de belangrijkste functies in een eenvoudige, slimme indeling. Handig voor nieuwe smartphonegebruikers.
- Keypad mode: voor gebruikers die het toestel vooral gebruiken om te bellen en zo snel nummers kunnen invoeren. 

Wat mij verder nog opviel was de melding dat beide toestellen voorzien zijn van een eigen UI van Acer, de zogenaamde Liquid UI. Die is vooral bedoeld om de bediening van instellingen eenvoudiger te maken. Tot nu toe waren Acer smartphones bijna altijd voorzien van 'stock Android' met heel weinig aanpassingen. OP de afbeelding hieronder is te zien dat de Liquid UI best veel weg heeft van de Android UI van de nog niet aangekondigde Nokia X (A110). Ook Acer heeft gekozen voor (Live) Tiles.

Beide toestellen zullen vanaf April in de Nederlandse winkels te vinden zijn voor een adviesprijs van respectievelijk 99 (Z4) en 199 Euro (E3).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.