Nieuws
17 november 2011 - Ron Smeets

Accu's die 10x sneller laden en 10x langer meegaan op komst

Je leest het heel vaak in reacties hier en in bijna elke review is het ook wel een issue; het uithoudingsvermogen van smartphone accus. Een van de meest gehoorde wensen van gebruikers: 'Zorg voor een accu die ook bij intensief gebruik langer dan een dag mee gaat'.

Welnu, volgens een aantal wetenschappers van de Northwestern University duurt het nog een jaartje of vijf en dan zullen accus die 10 keer sneller opladen en, nog belangrijker, 10 keer langer meegaan dan de meeste huidige exemplaren, de normaalste zaak van de wereld zijn.

Dat klinkt heel erg hoopgevend, alhoewel vijf jaar, zeker in de mobiele wereld, een eeuwigheid is. Daarnaast kan ik ook niet voorbij gaan aan het feit dat dit soort sensationele verbeteringen in de technologie van accu's al vaker voorspeld zijn. Natuurlijk, de gemiddelde (smartphone) accu is de afgelopen jaren al veel beter (krachtiger) geworden, maar tot nu toe wordt het surplus aan 'power' ook iedere keer weer even snel, en soms nog sneller, opgesoupeerd door de steeds sneller, groter (vooral het display) en uitgebreider (dual- en quad core processoren GPS, WiFi, Bluetooth, 3G, 4G en verschillende sensoren die ook allemaal - veel - stroom verbruiken) wordende toestellen. Iedere keer hoor je weliswaar weer dat de nieuwe schermen, processoren en dergelijke energie-efficiënter zijn (en dat zal ook zeker zo zijn), maar in de praktijk zien we daar, kijkend naar het gemiddelde uithoudingsvermogen van een smartphone accu, nog maar weinig tot niets van terug.

Het lijkt een wedloop tussen de techneuten die accu's ontwerpen en diegenen die de smartphones steeds sneller, groter en beter willen maken. Het evenwicht in die wedloop zorgt er al een aantal jaar voor dat het gemiddelde uithoudingsvermogen van een smartphone accu, bij (zeer) intensief gebruik, doorgaans onder de 12 uur ligt. Met de huidige gebruikseisen van veel smartphone eigenaren is dat gewoonweg niet altijd genoeg om een dag waarop je 16 uur 'mobiel online' bent, zonder bij te laden, door te komen. Dat geldt overigens niet voor iedereen natuurlijk want bij iets minder, maar nog altijd aanzienlijk, intensief gebruik kun je met de meeste smartphones nog wel 'zorgeloos' werken tussen pakweg 7 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds.

De nieuwe technologie die nu getest wordt door de wetenschappers van Northwestern University zou moeten leiden tot accu's die (voor een smartphone) binnen 15 minuten volledig opgeladen kunnen worden en bovendien dus pas na een week 'leeg' zullen zijn, ook bij hetzelfde intensieve gebruik. Met andere woorden; doe je nu maar 6 uur met een volle accu, dan wordt dat over vijf jaar dus 60 uur. Klinkt goed, maar ik ben wel benieuwd wat de andere partij in deze wedloop, de smartphone ontwikkelaars, over vijf jaar weer allemaal bedacht hebben waardoor die 60 uur toch niet gehaald zal worden.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.