Accessoires
19 december 2008 - Ron Smeets

Accu gaat tot 12 x langer mee dankzij Canadese uitvinding

Stel je voor dat je je Nokia N96, iPhone of BlackBerry Bold niet meer elke dag, en soms zelfs twee keer per dag, aan de stroom hoeft te hangen om de accu weer op te laden maar dat je kunt volstaan met één oplaadmoment per twaalf dagen.

Klinkt onwaarschijnlijk maar volgens een Canadese uitvinder en student aan de Carleton Universiteit is dit geen verre toekomstmuziek.

Hij, Atif Shamim heeft namelijk al een werkend prototype van zijn uitvinding gemaakt die ervoor moet zorgen dat mobiele telefoons tot twaalf keer minder stroom gaan verbruiken dan dat ze nu doen.

Die winst haalt Atif uit het feit dat zijn mobiele telefoon straks geen gebruik meer maakt van een bekabelde koppelingen tussen de diverse componenten en de antenne van het toestel. Atif's oplossing is om deze verbindingen te vervangen door veel energiezuinigere draadloze technologie. Door de geringe afstand (varierend van enkele milimeters tot een paar centimeter) tussen de diverse componenten wordt het energieverbruik een stuk lager dan dat dit bij de kabels met een relatief hoge weerstand het geval is.

Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat we Atif's uitvinding in de eerste (Smart)phones zullen gaan tegenkomen. Ik zie het wel zitten om mijn toestel maar één keer per week te hoeven opladen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.