Nieuws
06 mei 2011 - Marc Wielaert

Aangenaam: Xperia Mini en Mini Pro

Vandaag presenteert Sony Ericsson in Amsterdam trots twee nieuwe compact smartphones. Mobilecowboys was aanwezig bij eerste shift van uitgenodigde journalisten om kennis te maken met de Xperia Mini en de Xperia Mini Pro. Een aangename kennismaking met twee smartphones die weliswaar compact, maar ook goed uitgerust én gunstig geprijsd zijn.

Hardware
Zijn ze heel anders dan de X10 mini en mini pro? De form factor is vrijwel ongewijzigd, maar ze zijn onder andere een slag groter en sneller. Beide compacte smartphones draaien op het meest recente Androidplatform Gingerbread (2.3.3) met een kloksnelheid van 1GHz, 512MB intern (natuurlijk uitbreidbaar) geheugen en met de 5MP camera kunnen ze nu HD-video opnemen (720p). Anders dan bij de voorgangers is het bovendien mogelijk om zelf de accu te vervangen. Het scherm biedt met 3 inch ook iets meer ruimte dan de X10 mini's, en dat merk je.

Prettig is bovendien dat de Xperia mini ook als je het toestel verticaal (dus niet in landscape) houdt een klein maar bruikbaar qwerty toetsenbord verschijnt. Dat zal voor sommigen de behoefte aan de Xperia mini pro met z'n uitschuifbare keyboard wat temperen, maar om het prijsverschil hoef je het niet te laten. De Xperia mini pro is met een adviesprijs van €269 euro ook maar €30 euro duurder dan de Xperia mini - en dan krijg je er bij de pro-versie nog een frontcamera bij ook.

Interface
Verder is de interface op een aantal interessante manieren uitgebreid: de snelkoppeling naar apps in de vier hoeken van  het display is verbeterd: nu kun je per hoek vier apps onderbrengen. Dat gecombineerd met de ruimte op het homescreen zelf en de beschikbaarheid van meerdere homescreens geeft het toestel royaal de ruimte aan een grote hoeveelheid apps. In die schermhoeken passen overigens alleen apps, geen widgets, maar daar heb je dan de homescreens voor. Daarnaast is er goed nagedacht over hoe je de Xperia mini pro gebruikt. Wil je iets delen met iemand, dan kan je direct beginnen met typen zodra je het keyboard hebt geopend - of je de ingevoerde tekst wilt mailen, sms'en, twitteren, of vermelden op je facebook komt daarna wel.

Slimme Facebook integratie
Sony Ericsson zet sterk in op de immense populariteit van Facebook en heeft het op een opvallend effectieve manier in de interface van het toestel geïntegreerd. En je hoeft geen fanatieke gebruiker te zijn om precies van Facebook binnen te halen wat je zelf praktisch vindt. zo synchroniseert hij bijvoorbeeld je contactgegevens en persoonlijke data zoals verjaardagen met je telefoon, maar kan je ook direct binnen die interface aangeven welke muziek en foto's je leuk vindt.

Een groot deel van je Facebook communicatie vindt plaats binnen die eigen interface, en als het nodig is springt het toestel even naar de Facebook widget zelf - om met een druk op te returntoets weer terug te keren naar waar je gebleven was. Het wordt tijdens de bijeenskomst speels en vlot gedemonstreerd en het werkt vlekkeloos. Het is te verwachten dat veel Facebook gebruikers het als een waardevolle optie op hun nieuwe telefoon ziet.

Ook naar de X10?
Omdat deze Facebook integratie alleen zal werken op Gingerbread, zullen ook de bezitters van de Sony Ericsson Xperia Arc en de Xperia Play er binnen enkele weken gebruik van kunnen maken. Dat triggerde natuurlijk de vraag of het op termijn óók voor de bezitters van de X10 zal gelden, waarvoor immers ook een update naar Gingerbread is aangekondigd. Dat kon niet met zekerheid bevestigd worden, maar Sony Ericsson zegt daar wel op in te zetten. Die update waar velen zo naar uitkijken wordt inmiddels in juli verwacht.

De integrafie met Facebook ziet er veelbelovend uit, en ik hoop volgende week dan ook al een prototype van de Arc te kunnen testen waar de nog te lanceren software al op draait. Wat de eerste indruk de Xperia mini en mini pro betreft: het zijn absoluut charmante toestellen. Ze bieden duidelijk meerwaarde ten opzichte van hun voorgangers, de opvallend gunstige adviesprijs zal er waarschijnlijk toe leiden dat je het toestel al bij een eenvoudig abonnement cadeau krijgt.

Beide toestellen komen door hun bescheiden formaat verhoudingsgewijs wat "zwaar" over, maar ik ervaar dat zeker niet als onprettig. Voor de al genoemde "meerprijs" van €30 zou ik persoonlijk zeker niet aarzelen om voor de pro-versie te kiezen, met het praktische uitschuifbare keyboard, dat ook weer een fractie meer ruimte biedt dan die van zijn voorganger zoals je op de foto hierboven kunt zien. De toestellen worden in het derde kwartaal van dit jaar in de winkels verwacht.

Over de auteur: Marc Wielaert