Nieuws
22 november 2012 - Ron Smeets

Aandelenkoers Nokia in de lift

Champagnekurken zullen in Espoo nog niet te horen zijn, maar de aandelenkoers van Nokia zit al enkele weken weer in de lift. Na een historisch dieptepunt in juli toen een aandeel Nokia voor €1,37 verhandeld werd staat de koers nu rond de €2,60.

Vooral de laatste week steeg het aandeel 'fors', van €2,12 naar €2,60 dus. Vijf jaar geleden (eind 2007), toen Nokia met afstand nog de wereldmarktleider was, lag de koers ruim 10 keer hoger, rond de 27 Euro. De stijging van de afgelopen weken is dus, in vergelijking met de succesperiode van de Finse fabrikant, slechts een bescheiden succes. De vraag is natuurlijk of Nokia deze trend door weet te zetten. 

De relatief grote vraag naar - en redelijk postieve ontvangst van - de nieuwe Lumia smartphones zullen ongetwijfeld hebben bijgedragen aan de recente koersstijging. Nu maar hopen dat de daadwerkelijke verkoopcijfers van de Lumia's overeenkomen met de vraag. Ook nu geldt natuurlijk weer dat één zwaluw nog lang geen zomer maakt. Dat zagen we vorig jaar ook al toen de Lumia 800 en 900 gepresenteerd werden. Die toestellen werden ook goed ontvangen, maar de verkoopcijfers daarvan, zo bleek in de kwartalen daarna, bleven nog ver achter bij de verwachtingen en de successen van Nokia's concurrenten.

Het volgende meetpunt voor een eventueel terugkerend succes van Nokia zullen de kwartaalcijfers (Q4 2012) zijn die in januari gepresenteerd worden. Als Nokia dan kan aantonen dat de verkoopcijfers van de nieuwe (en bestaande) Lumia's in de lift zitten, dan zou je kunnen zeggen dat Nokia's definitieve dieptepunt in 2012 lag en het vanaf 2013 alleen nog maar beter kan worden. Natuurlijk zal de fabrikant daar zelf ook nog fors in moeten investeren (samen met partner Microsoft). Enfin, wie weet stijgt het aandeel Nokia volgend jaar dan wel weer richting de 10 Euro ;-)

Nokia's koersverloop tussen november 2007 en november 2012: Nokia-Aandeel-5Jaar

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.