Nieuws
07 september 2011 - Ron Smeets

Aandeelhouders RIM aan management: 'Overweeg een verkoop'

Hier in Nederland zou je het niet zeggen, maar het gaat al een tijdje niet bepaald crescendo met RIM, de makers van de bij ons nog steeds razend populaire BlackBerry toestellen.

Het marktaandeel van BlackBerry daalt en daarmee ook de omzet en winstgevendheid. De aandeelhouders dreigen nu in te grijpen en het eerste wapenfeit is een brief aan het management van RIM waarin zij stellen dat de huidige situatie onacceptabel is geworden en dat RIM serieus moet gaan overwegen om de 'toko' te verkopen.

In de brief wordt bovendien geopperd om een commissie van vier of vijf van de zeven belangrijkste managers (en beslissingsmakers) in het leven te roepen die zich gaat beraden op de toekomst van RIM. Daarbij is het maximaliseren van de waarde (voor de aandeelhouders) van RIM het belangrijkste speerpunt. Er wordt onder andere ook gedacht aan de verkoop van patenten om (meer) cash in het laatje (van de aandeelhouders ;-)) te brengen. Het aandeel van RIM stond op twee september op $29,59, ruim 80% lager dan drie jaar geleden toen het aandeel nog $148 waard was. Tsja, en dan worden de aandeelhouders, terecht, zenuwachtig.

De brief zou, zo zegt Vic Albioni van jaguar Financial Corporation (die 5% van de aandelen van RIM in handen hebben), onderschreven worden door een aantal belangrijke (en grote) aandeelhouders die vooralsnog echter anoniem wensen te blijven. Natuurlijk denken aandeelhouders ook vooral aan hun eigen beurs en investeringen maar feit is wel dat de omzet en winst van RIM terugloopt en daar zal naar gehandeld moeten worden.

Het is wel duidelijk dat er behoorlijk wat stront aan de knikker zit bij RIM. Enkele weken geleden dook al een open brief van een topmanager op waarin in niet mis te verstane woorden de situatie bij RIM uit de doeken gedaan werd. Het bedrijf is dringend toe aan een radicale koerswijziging om niet, net als Motorola enkele jaren geleden, en Nokia op dit moment, helemaal kopje onder te gaan, zo lijkt het. Al heeft Nokia natuurlijk in deze nog wel de beste papieren, mits hun Windows Phone strategie vruchten gaat afwerpen, maar dat is een ander onderwerp.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.