Nieuws
25 november 2012 - Ron Smeets

Aandeel RIM stijgt na positieve verwachtingen BlackBerry 10

Nadat het aandeel van Nokia al aardig in de lift omhoog bleek te zitten is nu ook voor een andere fabrikant die al geruime tijd in zwaar weer verkeert eindelijk weer eens wat goed nieuws te melden op dat gebied.

De afgelopen week is het aandeel van RIM, de makers van BlackBerry, fors gestegen. Aanleiding voor de postitieve stemming onder investeerders was een veelbelovende voorspelling van een insider / analist. Kris Thompson zei namelijk te verwachten dat de BlackBerry 10 toestellen (en het OS) nog beter zijn dan voorheen al gedacht werd.

Op basis van die verwachting gaf hij ook aan dat RIM in het eerstvolgende fiscale jaar (dat start op 1 april 2013) wel eens 35.5 miljoen BlackBerry (10) toestellen zou kunnen gaan verkopen. Dat zijn er zo'n vier miljoen meer dan de aantallen die in eerdere voorspellingen genoemd werden. Het aandeel van RIM steeg de afgelopen week met ruim 18% en schommelt nu rond de 12 Canadese dollar.

Dat is ongeveer het niveau waarop het aandeel RIM enkele weken na de vooraankondiging van BlackBerry 10, medio juni (de aankondiging was begin mei) stond. Kort daarna schoot de koers omlaag omdat bekend werd dat RIM dit er niet in ging slagen om dit jaar nog de nieuwe (BlackBerry 10 toestellen) in de winkels te leggen. Dat was een forse tegenvaller omdat de fabrikant daardoor de lucratieve Kerstperiode zou moeten missen. 

Natuurlijk kan pas met zekerheid iets over de kwaliteit, en ontvangst, van de nieuwe BlackBerry 10 toestellen gezegd worden nadat deze officieel gepresenteerd zijn (op 30 januari) en in de winkels liggen. Hoe dan ook is het voor RIM geen slecht nieuws dat de aandelenkoersen stijgen en analisten meer vertrouwen tonen in de toekomst van de Canadese fabrikant. Nu het (grote) smartphone kopende publiek nog.

Enkele weken geleden wisten andere analisten nog te 'voorspellen' dat BlackBerry 10 bij de lancering waarschijnlijk een DOA OS zou zijn en dus geen succes zou worden. Ach ja, voorspellingen he ;-)) We zullen het wel zien, begin volgend jaar.

Het koersverloop (RIM) van de afgelopen 12 maanden: RIM-Aandelenkoers-12maanden

En het koersverloop van de afgelopen maand: RIM-Aandelenkoers-Maand

Bron, Koersinfo via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.