Nieuws
21 januari 2012 - Ron Smeets

A Never Ending Story: Apple richt pijlen ook op Galaxy Nexus

Gisteren heeft de rechtbank in Mannheim een uitspraak en een hoorzitting gehouden met betrekking tot de vele rechtzaken en juridische procedures tussen Apple en Samsung.

De uitspraak was een succesje voor Apple en in de hoorzitting die enkele uren later plaatsvond was het meest opvallende nieuws dat Apple ook de Galaxy Nexus te berde bracht bij de ruzie over het vermeende kopiëren van de 'slide-to-unlock' technologie van Apple door Samsung.

Ik heb, na de vele tientallen artikelen die hierover al door Cowboy Marc en ondergetekende geschreven zijn hier, eigenlijk geen zin meer om deze nieuwe aflevering van de Samsung-Apple-Klucht uitgebreid te beschrijven en becommentariëren. De regelmatige lezers weten inmiddels wel hoe ik er over denk: een juridische uit de hand gelopen klucht waar vooral de diverse advocaten beter van worden. Ik beperk mij daarom maar tot een korte opsomming van een aantal gebeurtenissen, gisteren in de rechtbank van Mannheim.

Ten eerste heeft rechter Andreas Voss dus gisterochtend uitgesproken dat de eerste van zeven lopende patentzaken van Samsung tegen Apple ongegrond te verklaren. Het ging over de vermeende patent inbreuk van Apple op een van Samsung's technologische 'standaarden' met betrekking tot 3G/UMTS communicatie. De rechter gaf overigens geen gedetailleerde reden voor zijn besluit om de klacht van Samsung ongegrond te verklaren. Florian Müller van Foss Patents speculeert daar wel over op zijn blog.

Enkele uren later vond dus nog een hoorzitting plaats over Apple's claims dat Samsung de 'slide-to-unlock' technologie van Apple gekopiëerd zou hebben. Het meest opvallende nieuws dat daar naar voren kwam was het feit dat Apple ook de slide-to-unlock feature van de Galaxy Nexus aanvoert als zijnde een copy-paste acue van Samsung. Volgens Foss Patents heeft Apple hiertoe besloten omdat Samsung ter verdediging aanvoerde dat sommige toestellen die door Apple genoemd werden in deze rechtzaak al drie jaar oud waren. Medio maart zal de rechtbank in Mannheim een eerste uitspraak doen in deze zaak. Wordt dus weer vervolgd ;-)

Meer, gedetailleerde, juridische, info kun je vinden in dit en dit artikel van Foss Patents.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.