Nieuws
27 januari 2012 - Ron Smeets

954 miljoen Euro verlies voor Nokia in Q4 2011

Nokia heeft gisteren haar kwartaal- en jaarcijfers over Q4 en heel 2011 bekend gemaakt. De Finse fabrikant leed alleen al in het laatste kwartaal van 2011 een verlies van maar liefst 954 miljoen Euro. Een van de slechtste, zo het hét slechtste, kwartalen uit de geschiedenis van de fabrikant.

De toestel divisie boekte overigens wel nog een winst van 203 miljoen Euro. Vergeleken met een jaar geleden (Q4 2010) een daling van 81%. In totaal verscheepte de Finse fabrikant in het laatste kwartaal van 2011 19.6 miljoen smartphones en 93.9 miljoen 'feature' phones.

Nokia resultaat 2011

Ook dat was beduidend minder dan een jaar geleden. Vooral de smartphoneverkoop van Nokia had het zwaar te voorduren met een daling (in volume) van 31% ten opzichte van Q4 2010 toen nog 28.6 miljoen 'slimme' Nokia's verkocht werden. Het verlies van 954 miljoen Euro was vooral te wijten aan de 'Location & Commerce' divisie. Daar moest de fabrikant een velies van 1.2 miljard Euro rapporteren. 

Over heel 2011 bedroeg de omzet van Nokia 38.66 miljard Euro, een daling van 9% vergelen met 2010. Het bedrijfsrelsultaat kwam in 2011 uit op +1.83 miljard Euro, 43% lager dan in 2010 toen nog een positief resultaat van 3.2 miljard Euro geboekt werd.

Natuurlijk is het, na zes weken, nog te vroeg om nu al conclusies te verbinden aan de cijfers van Nokia in relatie tot de beslissing om Windows Phone als primaire smartphone OS te gebruiken. Nokia's smartphone verkopen stonden al veel langer onder druk en vanaf het moment waarop de Finnen defintief besloten (eind oktober tijdens Nokia World) om haar 'high-end' smartphone pijlen alleen nog maar op Windows Phone te richten betekende overduidelijk dat de interesse van consumenten in Symbian^3 toestellen (nu 'Belle') flink (verder) achteruit liep, getuige ook de forse daling van het aantal verkochte smartphones. Analisten hebben berekend dat Nokia ongeveel 1 miljoen Windows Phone toestellen verkocht heeft in het vierde kwartaal van 2011. De 'rest', zo'n 18.5 miljoen, waren dus nog Symbian^3 / Belle modellen en de N9 waarvan er ook zo'n 1.5 miljoen verkocht werden. Dit betekent dus dat het aantal verkochte Symbian toestellen, zo'n 17 miljoen, ruim 11,5 miljoen lager lag dan een jaar eerder. Volgens Nokia zelf heeft men tot op dit moment (eind januari) 'ruim 1 miljoen' Lumia toestellen verkocht.

Ik heb het al vaker geschreven en de cijfers die gisteren bekend gemaakt werden maken bevestigen dat nogmaals. Het worden zes bijzonder spannende maanden voor Nokia waarin duidelijk zal worden of de 'Windows Phone keuze' weer tot een smartphone succes van de Finse fabrikant zal leiden. De release, en het succes (of niet) van de eerste Amerikaanse Windows Phone Nokia (de Lumia 900) en nieuwe (Europese) modellen zullen daarbij een belangrijke rol spelen. Als Nokia medio dit jaar (lees: in Q1 en Q2 2012), geen betere (smartphone)cijfers kan gaan presenteren, dan denk ik dat ze de deuren van de smartphone divisie wel kunnen gaan sluiten en zullen de geruchten omtrent een mogelijke overname door Microsoft (of een andere geintersseerde kandidaat), wel eens bewaarheid kunnen worden.

Op de volgende pagina kun je de tabellen met alle Nokia cijfers over 2011 bekijken.

Tabellen Nokia Cijfers 2011

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.