Nieuws
26 september 2017 - Ron Smeets

907 euro voor een iPhone X die nooit van jou wordt [UPDATE] Go Lemon: iPhones met een zure nasmaak

Een nieuwe iPhone is al jaren een van de duurste smartphones die in de winkels ligt. Met de komst van de iPhone X, begin november, breidt Apple die voorsprong nog wat verder uit. Die gaat namelijk tussen de 1159 en 1329 euro kosten. Go Lemon zegt de ideale oplossing hebben. Betaal binnen een jaar 907 euro voor een iPhone X die nooit van jou wordt. Klinkt als een top deal, toch? Nee, natuurlijk niet. Schijnbaar hebben ze bij Go Lemon het hele fiasco van de abonnementen met toestel lease die Hi en enkele andere providers tussen 2012 en 2013 hebben proberen te slijten gemist. 

UPDATE (1-11): Nu de release van de iPhone X dichterbij komt en de pre-oprder periode loopt is het vanzelfsprekend ook bij Go Lemon erg druk. Toch had de oprichter nog even de tijd om ondergetekende te contacteren voor een kort gesprek over dit artikel en de vrij duidelijke mening met betrekking tot dit soort aanbiedingen die ik daarin laat doorschijnen. Hij, Bas van der Putten, vertelde dat hij Go Lemon begin dit jaar gestart is uit een behoefte die hijzelf had: Elk jaar de nieuwste iPhone willen gebruiken zonder daarvoor iedere keer diep in de buidel te moeten tasten. Kijk, als alleen dat je beweegreden is, dan moet je vooral aan lease optie als die van Go Lemon denken. Ieder jaar 1329 euro (om bij het voorbeeld van de iPhone X te blijven) ophoesten is immers veel geld. Dan kun je beter elk jaar 907 euro betalen. Het is maar hoe je het bekijkt, maar... als jij je iPhone na een jaar verkoopt en hij zou maar de helft van de oorspronkelijke waarde opleveren, dan heb je nog geld over gehouden. Daar ben ik ook nu nog steeds van overtuigd.

Bas vertelde ook dat de BKR ‘omzeiling’ geen echte omzeiling is maar dat voor lease- en huurcontracten geen BKR toetsing verplicht is. Klopt, maar ik vind toch echt dat het expliciet melden van het feit dat geen BKR registratie nodig is, juist nu dat al maanden in het nieuws is voor de ‘smartphone met abonnement’ aanbiedingen, niet geheel toevallig gedaan is. Dat gaf hij, als ‘marketing man’, min of meer ook wel toe. Feit is ook dat Go Lemon wel degelijk onderzoekt of iemand, of een adres van een potentiële koper, bekend staat als frauduleus of wanbetaler. Zo zijn de afgelopen weken ook al tientallen klanten door Go Lemon afgewezen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van dezelfde partij die dat voor heel veel telecom aanbieders doet. Go Lemon wil, zoals elke aanbieder van diensten en producten die op afbetaling, lease of maandelijkse huur, gekocht worden wel een beetje zekerheid hebben dat de klant de betaalverplichtingen ook kan nakomen. Dat wetende is het nog gekker dat de niet verplichte BKR registratie als verkoopargument gebruikt wordt.

Tot slot liet Bas mijn nog weten dat hij hoopte dat Go Lemon volgend jaar met scherpere aanbiedingen en maandtarieven kan komen. En dat is, zoals ik in mijn oorspronkelijke artikel ook al duidelijk aangaf, waar het volgens mij nu aan schort. Het iPhone operationele lease plan van Go Lemon is altijd (veel) duurder dan andere opties als direct kopen en afrekenen of de iPhone in combinatie met een abonnement aanschaffen. Precies, aanschaffen en niet huren of lenen. Bas van der Putten beaamt dat tijdens ons telefoongesprek door te zeggen dat ook hij vindt dat wanneer iemand het geld ervoor heeft om elk jaar de nieuwste iPhone te kopen, hij of zij dat ook vooral moet doen. Tsja, dat ik eigenlijk wat ik in het oorspronkelijke artikel hieronder ook al zei ;) Ofwel, elk jaar een nieuwe iPhone kost je gewoon veel geld, punt!

Oorspronkelijke artikel:

Operational lease. Ofwel, gebruik is belangrijker dan bezit.
Toch kiest Go Lemon voor een iets andere insteek. Als reden voor het aanbieden van een operational lease-constructie voor de nieuwe iPhones noemt men ten eerste de hoge aanschafkosten van deze toestellen. Daarnaast is onze veranderende maatschappij, waarin gebruik steeds belangrijker wordt dan bezit, ook wel de deel-economie genoemd, ook een belangrijke reden. En tot slot wordt ook nog even de BKR toetsing genoemd die sinds 1 mei 2017 verplicht is. Met een lease iPhone heb je daar geen last van, aldus Go Lemon.

Three strikes and you’re out!
Kijk, dat de iPhone X duurder is dan al zijn voorgangers is geen nieuws. iPhone kopers weten al jaren dat ze zo ongeveer ierder jaar dieper in de buidel moeten tasten voor een nieuwe smartphone dan klanten van de meeste andere merken. OK, de stap omhoog is met de iPhone X groter dan normaal, maar heel verrast zullen de meeste Apple gebruikers niet zijn. Enfin, dat is echter niet de reden waarom het argument van de hoge aanschafkosten afgeschoten kan worden. Wat mij betreft slaat Go Lemon de bal namelijk drie keer faliekant mis. Bij honkbal betekent dat dat je weer op de bank mag gaan zitten wachten op een volgende beurt. 

Leasen is niet goedkoper. Strike one!
Kies je voor een ‘lease iPhone’ van Go Lemon dan betaal je voor de 256GB iPhone X maar liefst 907 euro in 12 maanden, verdeeld over 199 euro in eens en 12 termijnen van 59 euro. Dat is weliswaar 422 euro minder dan de winkelprijs van dat toestel, maar na dat jaar is hij niet van jou, en dat zal hij ook nooit worden. Je krijgt dan wel de laatste nieuwe iPhone, maar je blijft ook gewoon per maand weer een flink bedrag betalen. Hoe dan ook, die 907 euro ben je kwijt in ruil voor het gebruik van een iPhone X. Zou je het toestel zelf gekocht hebben, voor 1329 euro, dan kun je hem na een jaar, mits hij niet teveel gebruikssporen en zeker geen schade heeft, makkelijk voor 650 euro verkopen. iPhones houden nu eenmaal een veel hogere restwaarde dan de meeste andere smartphones. En die verzekering dan? Ja, die is inderdaad in de leaseprijs inbegrepen. Echter, veel inboedelverzekeringen vergoeden tegenwoordig ook de diefstal, het verlies of valschade van smartphones. Kortom, de Go Lemon deal is niet 422 euro voordeliger dan zelf kopen maar ruim 250 euro duurder! Strike one!

Leasen is iets anders dan delen. Strike two!
Dan het argument van de deel-economie. Je kent ze misschien wel, de Greenwheel auto’s die je voor een paar uur, dag of iets langer kunt ‘lenen’ tegen betaling van een kilometerprijs. Of een overnachting boeken via Airbnb waar particulieren kamers te huur aanbieden. Dat is het delen zoals de deel-economie onder het mom van ‘gebruik is belangrijker dan bezit’ bedoeld is te functioneren. Het leasen van een smartphone die vervolgens alleen door jou gebruikt wordt valt daar mijns inziens niet onder. Het Greenwheels concept is toch ook totaal anders dan het leasen van een auto. Bijzonder is bovendien dat Go Lemon spreekt over een iPhone abonnement met een looptijd van 1 jaar. Daarna lever je de iPhone in en sluit je een nieuw abonnement af voor weer 1 jaar. Dan uiteraard weer met de nieuwste iPhone. De enige overeenkomst tussen de Go Lemon iPhone abonnementen en Airbnb is dat het product, de iPhone of het huis, inderdaad nooit van jou worden. Bij Airbnb huur ik voor een paar tientjes een kamer voor een of een paar nachten. Dat is veel voordeliger dan de kosten voor een gemiddelde hotelkamer. Bij Go Lemon betaal ik in een jaar tijd 907 euro ‘huur’ voor een product dat nieuw 1329 euro kost. Zo wil ik mijn bezittingen ook wel uitlenen ;) Strike two!

BKR toetsing omzeilen. Strike three!
Dit vind ik nog wel het meest zorgwekkende argument van Go Lemon. Omdat de iPhone nooit jouw bezit wordt geldt de BKR registratie en toetsing niet. Die is onder meer in het leven geroepen om mensen bewust te maken van het feit dat je bij het afsluiten van een smartphone met abonnement tekent voor een lening. Het toestel betaal je via het abonnement van je provider, in 24 maanden af. In de praktijk kwam het helaas nog veel te vaak voor dat mensen die het zich eigenlijk niet konden veroorloven toch een duur abonnement met smartphone afsloten. De verplichte BKR toetsing moet deze kopers zich daarvan bewust maken. Het omzeilen hiervan, hoewel dat volkomen legaal is, door een operational lease constructie vind ik not done! Strike three!

Go Lemon: iPhones met een zure nasmaak
Om nog maar te zwijgen van het feit dat een iPhone leasen bij Go Lemon, in combinatie met een sim only abonnement dat je ook nog nodig zult hebben, je maandelijks meer kost dan wanneer je het toestel gewoon bij een provider(winkel) in combinatie met een abonnement zou aanschaffen. Tele2 biedt de iPhone 8 met 64GB bijvoorbeeld aan voor 47 euro per maand in combinatie met 100 belminuten en 10GB data. Bij Go Lemon betaal je voor dat toestel alleen al 49 euro per maand aan lease kosten, plus 99 euro eenmalig! En dan kun je nog geen minuut bellen of whatsappen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.