Nieuws
12 september 2014 - Ron Smeets

70 jaar bevrijding in een app

Deze maand is het 70 jaar geleden dat, in Zuid Limburg, de bevrijding van Nederland begon. Speciaal voor deze gelegenheid heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei de app 'Oorlogsmonumenten in Beeld' gelanceerd. Die kun je gratis dowloaden in de App Store en Google Play. Nee, er is geen Windows Phone of BlackBerry versie.

De app bevat op dit moment informatie, foto's en videofragmenten over 450 Nederlandse oorlogsmonumenten. Behalve de bekende plekken, zoals het monument op de Dam of de militaire begraafplaats in Margraten ontdekte ik ook heel veel monumenten waar ik nog nooit van gehoord had.

De app is verder eenvoudig opgebouwd; een kaart waarop de lokatie van monumenten getoond wordt, een lijst met alle monumenten, gesorteerd op de afstand tot jouw lokatie en een lijst met favorieten die je zelf kunt toevoegen. Wil je een monument bezoeken, dan kun je direct vanuit de app de navigatie starten. Jammer is wel dat de app geen zoekfunctie heeft. 

Leuk is ook de optie om zelf beeldmateriaal te kunnen toevoegen aan de app en het archief van het comité. Ben je in bezit bent van beeldmateriaal uit de oorlog of van de bevrijding, dan kun je dat via de app versturen naar het oorlogsmonumenten archief. Op deze manier kun je een eigen bijdrage leveren aan het streven van de makers om uiteindelijk alle 3500 oorlogsmonumenten die Nederland rijk in de app op te nemen.

OorlogsmonumentenApp-B OorlogsmonumentenApp-A

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.