Nieuws
13 december 2010 - Ron Smeets

67% van de automobilisten belt en SMS't niet of handsfree

Deze zomer schreef Cowboy Marc een artikel naar aanleiding van de nieuwe campagne van VVN en de ANWB om automobilisten te wijzen op de gevaren van mobiele hands on acties zoals bellen, SMS'en of Twitteren tijdens het autorijden.

In de periode daarna konden jullie allemaal stemmen op onze poll die we hieraan koppelden.

Daarin werd de vraag gesteld hoe jij omgaat met het gebruik van je mobieltje tijdens het autorijden. Bijna 3900 lezers brachten hun stem uit en na het 'ontdubbelen' van wat stemmen blijkt dat 67% van de automolisten die gereageerd hebben aangeeft zich aan de regels te houden. Ze bellen niet of alleen handsfree tijdens het rijden. Hoewel uit diverse tests en onderzoeken blijkt dat ook handsfree bellen niet zonder gevaren is kiest de meerderheid dus wel voor de minst onveilige optie.

Helaas betekent die uitslag dus ook dat éénderde van de autorijdende lezers hun mobieltje op de een of andere manier nog wél hands on gebruikt tijdens het besturen van hun voertuig. Zo'n 16% zegt af en toe wel eens hands on te bellen terwijl 4% aangeeft geen carkit te hebben en toch af en toe moet bellen. 8% van de automobilisten die gestemd hebben zijn ervan overtuigd dat ze prima tegelijk op het verkeer kunnen letten terwijl ze bellen of SMS'en. Tot slot geeft 5% van de stemmers aan dat ze ook achter het stuur niet zonder e-mail en twitter kunnen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.