Nieuws
30 september 2009 - Ron Smeets

6-10: D-Day voor Windows Mobile

Op 6 Oktober is het zover. Dan wordt de langverwachte Windows Mobile 6.5 officieel losgelaten in de markt. Tegelijkertijd zullen diverse fabrikanten op die dag hun nieuwste Windows Mobile powered Smartphones onthullen. Gesproken wordt over maar liefst 30 nieuwe toestellen! Dat klinkt zeer ambitieus als je het mij vraagt.

Laat ik allereerst zeggen dat een nieuwe versie van Windows Mobile (of moeten we het nu Windows Phone noemen?), ruim anderhalf jaar na de release van versie 6.1, meer dan welkom is. Maar tegelijkertijd moeten we ons ook goed realiseren dat Windows Mobile 6.5 alleen maar 'ontstaan' is omdat de ontwikkeling van Windows Mobile 7 ruim een jaar geleden compleet vast zat.

Steve Ballmer zelf bevestigde onlangs nog dat Microsoft op het gebied van Windows Mobile de zaken behoorlijk verprutst heeft. De vraag is nu of, en hoe snel, deze hele voorgeschiedenis en misstappen van de afgelopen anderhalf jaar vergeten zullen zijn als Microsoft op 6 Oktober Windows Mobile 6.5 onthult en kort daarna de eerste toestellen, voorzien van WM 6.5, op de markt verschijnen.

Als er binnen afzienbare tijd inderdaad tientallen Windows Mobile 6.5 toestellen beschikbaar komen en het besturingsystseem zo gebruiksvriendelijk en stabiel is als sommigen nu al beweren, dan voorzie ik nog wel een kleine ommekeer voor de software gigant uit Seattle wiens aandeel op de Smartphone markt de afgelopen anderhalf jaar alleen maar is gedaald. Moeten we over enkele weken echter concluderen dat het nieuwste mobiele besturingssysteem van Microsoft (wederom) in gebreke blijft op het gebied van stabiliteit en gebruiksgemak, dan denk ik niet dat, op sommige hard-core Windows Mobile fans na, de markt nog gaat zitten wachten op Windows Mobile 7.

Kortom, 6 Oktober wordt D-Day voor Windows Mobile en de weken daarna zal moeten blijken hoever het offensief van Microsoft zal reiken in de huidige Smartphone markt waar Android, Meamo, LiMo al geruime tijd in de lift zitten en Symbian nog heerst.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.