Nieuws
28 december 2010 - Ron Smeets

50% van de smartphones in Q1 '11 komen van Apple, RIM en HTC

Van alle smartphones die wereldwijd verkocht worden, wordt een groot deel geproduceerd in Taiwan.

De producenten van onderdelen en toestellen in dat land hebben, op basis van de ontvangen productie orders voor het eerste kwartaal van 2011, becijferd dat Apple (iPhone), RIM (BlackBerry) en HTC in die periode zo'n 50% van de verwachte smartphone verkoopaantallen voor hun rekening gaan nemen.

Volgens de betreffende producenten verwacht Apple in Q1 van 2011 tussen de 19 en 20 miljoen iPhones te verkopen. Voor RIM (BlackBerry) ligt die verwachting tussen de 14 en 15 miljoen en HTC verwacht tussen de 8 en 9 miljoen smartphones aan de man (en vrouw) te brengen. In totaal voorspellen de producenten dat er in die periode wereldwijd 80 tot 85 miljoen smartphones over de toonbanken zullen gaan. Als de voorspelling van de producenten klopt dan verkopen Apple, RIM en HTC in het eerste kwartaal dus tussen de 41 en 44 miljoen smartphones, ofwel zo'n 50% van de totale, wereldwijde, productie.

Samsung heeft al gereageerd op deze voorspellingen door te melden dat de Koreaanse fabrikant verwacht zo'n 10% van de globale smartphone verkopen in Q1 van 2011 voor haar rekening te nemen. Nokia, dat minder toestellen produceert in Taiwan, zou 30% van de smartphone verkopen op haar conto kunnen gaan bijschrijven. Ofwel, Apple, RIM, HTC, Samsung en Nokia zijn gezamenlijk goed voor 90% van alle verkochte smartphones in het eerste kwartaal van 2011. De overige 10% wordt dan verdeeld onder Sony Ericsson, LG, Motorola en de 'rest'. Die getallen klinken redelijk plausibel, maar, zoals gewoonlijk het geval is met dit soort voorspellingen, zal alleen de tijd ons kunnen leren of ze uitkomen. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.