Nieuws
04 mei 2015 - Ron Smeets

4G vergelijk: T-Mobile is het snelst en KPN heeft het beste bereik Vodafone scoort vooral goed op festivals en in haar 'eigen' Maastricht

In de afgelopen anderhalf jaar heb ik diverse keren tests uitgevoerd om te bepalen welke provider het betere 4G netwerk biedt. Sinds begin dit jaar is ook T-Mobile een serieuze speler met dekking in vrijwel de gehele randstad en dichtbevolkte regionale gebieden. De magenta provider had meer dan een jaar achterstand op concurrenten Vodafone en KPN, en zal pas in de herfst van 2015 landelijke 4G dekking kunnen bieden.

Tijdens update meetings over de vooruitgang van het T-Mobile 4G netwerk heeft de provider al enkele keren geroepen dat zij straks het beste en snelste 4G netwerk van Nederland hebben. Ofwel, de laatste zal de eerste zijn? Natuurlijk roepen KPN, die als eerste landelijke 4G dekking kon melden, en Vodafone, wiens netwerk sinds september vorig jaar landelijk dekkend is, ook dat hun 4G netwerken de beste zijn. De enige manier om er achter te komen wie van de drie het gelijk aan zijn zijde heeft is testen.

De afgelopen weken ben ik met drie simkaarten en twee toestellen meerdere keren op pad gegaan. Ik heb dat voornamelijk gedaan in de regio Zuid Limburg. Ten eerste omdat ik daar zelf woon en ten tweede omdat T-Mobile sinds enkele weken ook een serieuze 4G dekking in die regio (Maastricht - Heerlen - Kerkrade - Vaals) biedt. Wellicht overbodig, maar ik zal het tocht even melden. De 4G testsimkaarten die ik van de drie providers heb zijn niet gebonden aan maximale down- of upload snelheden. De snelheden die gemeten worden zijn dus de daadwerkelijke maxima die de verschillende netwerken op dit moment kunnen bieden.

Voor de test heb ik over een periode van twee weken zeven plekken meerdere keren bezocht om te voorkomen dat drukte op het netwerk, zoals pieken en dalen, of andere randverschijnselen die op een bepaald moment spelen, invloed hebben. De locaties lagen verspreid door de regio maar ik heb er wel rekening mee gehouden dat de netwerk sterkte (het aantal streepjes 'bereik') van de verschillende providers op de verschillende locaties nagenoeg gelijk was. Letwel, in principe, zo bleek ook al uit eerdere tests, is het niet zo dat de 4G datasnelheden in een netwerk altijd ook hoger zijn wanneer het bereik groter is. Ik heb al eens meegemaakt dat een 4G snelheidstest bij één streepje bereik hogere waardes liet zien dan bij vier strepen bereik. Dat waren uitzonderingen, dat wel.

Ik heb de 4G metingen op de volgende locaties uitgevoerd:
1. Hoensbroek (thuis). Hier hebben alle providers twee a drie streepjes bereik.
2. Gulperberg. Een dunbevolkte lokatie in het heuvelland met ca 75% (drie streepjes) bereik voor elke provider.
3. Vaals centrum, op nog geen 200 meter van de Duitse grens, maar wel vlak bij een mast. Alledrie de providers hadden hier nagenoeg 100% (vier streepjes) bereik.
4. Landgraaf, Megaland. Dit is de plek waar PinkPop gehouden wordt. Medio juni zullen hier drie dagen lang meer dan 65.000 festivalgangers mobiel online willen zijn.
5. Heerlen centrum (station). Een 'grote' stad, 100% bereik en relatief dichtbevolkt dus.
6. Maastricht centrum (Maasboulevard). De grootste, en drukst bezochtste stad van Zuid-Limburg.
7. Maastricht, de Geusselt. Aan de rand van de stad bij het voetbalstadion.

Ik had, speciaal voor de vele 'Ollanders' die er hun zomervakantie doorbrengen, ook graag Valkenburg aan de Geul willen meenemen in mijn tests, maar helaas heeft T-Mobile daar nog geen 4G dekking, tenzij je boven op de Cauberg staat ;)

Enfin, voor de metingen heb twee toestellen gebruikt; een Galaxy Note 4 en een Honor 4X. Tijdens het testen voerde ik met elke simkaart in beide toestellen met Speedtest twee snelheidstests uit. Uiteraard heb ik telkens ook dezelfde testserver gebruikt; die van de Universiteit Leuven. Deze kwam bij de eerste tests het vaakst bovendrijven als de meest ideale server, volgens Speedtest. Twee weken met vele tientallen snelheidstests op zeven locaties levert uiteindelijk in een flinke lijst met ping resultaten, down- en upload snelheden op. Mijns inziens meer dan genoeg data om een oordeel te vellen over de kwaliteit van de 4G netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile. Wie heeft het beste bereik en wie levert de hoogste datasnelheden?

Ok, ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. T-Mobile heeft op dit moment het snelste 4G netwerk. Bij vrijwel alle metingen lag de download snelheid van het magenta netwerk tussen de 20 en 310% hoger dan die van de concurrentie. Ja, je leest het goed, er was een plek waar het T-Mobile netwerk een gemiddelde downloadsnelheid haalde die ruim drie keer hoger was dan die van, in dat geval, KPN. Er was maar één plek waar een andere provider dan T-Mobile de beste meetresultaten liet zien. In haar 'eigen' stad Maastricht, en dan om precies te zijn bij de Geusselt, haalde het 4G netwerk van Vodafone gemiddelde download snelheden van 58 tot 65 Mbps, met pieken tot boven de 70 Mbps. Over het algemeen genomen presteerden de netwerken van KPN en Vodafone verder gelijkwaardig qua gemiddelde download snelheden op de zeven testlocaties.

Bij het testen van de upload snelheiden waren de verschillen minder groot en was T-Mobile ook niet altijd de snelste. Sterker nog, de upload snelheden van T-Mobile schommelden soms behoorlijk. Op één locatie zelfs tussen de 4 en 20 Mbps. Dat deed mij denken aan de periode dat KPN en Vodafone nog volop bezig waren met de uitrol van hun 4G netwerken. Ook toen toonden testresultaten aan dat de upload snelheden nogal varieerden. Dat had te maken met finetuning van het netwerk plus het feit dat de aandacht in eerste instantie lag op het maximaliseren van download snelheden omdat klanten daar vooral naar op zoek waren. Navraag bij T-Mobile over de ervaringen tijdens mijn tests wees uit dat het 4G netwerk van de provider op twee van mijn zeven testlocaties, Hoensbroek en Landgraaf, inderdaad nog niet geoptimaliseerd is.

Ik heb tijdens mijn tests natuurlijk niet zomaar gekozen om de kwaliteit van de netwerken ook bij Megaland in Landgraaf onder de loep te nemen. Daar wordt medio juni PinkPop georganiseerd en dan zullen drie dagen lang meer dan 65.000 festivalgangers foto's, filmpjes, facebook updates uploaden en misschien zelfs we live Periscope video's streamen. Dat betekent dus dat op die locaties vooral ook de upload snelheid van belang zal zijn. Welnu, uit de tests bleek dat op dit moment alleen Vodafone daar al rekening mee gehouden heeft. De gemiddelde 4G upload snelheid van de rode provider lag daar rond de 40 Mbps terwijl KPN en T-Mobile beiden niet verder kwamen dan ca. 16 Mbps. Ik zal, als het festival nadert, nog enkele keren op die locatie metingen gaan doen. De kans bestaat natuurlijk, en is gezien mijn ervaringen van vorig jaar, dat KPN en Vodafone de capaciteit van het netwerk vlak voor PinkPop tijdelijk nog verhogen.

Uit de meetresultaten blijkt ook dat het 4G netwerk van T-Mobile gemiddeld de laagste ping-tijden scoort, gemiddeld rond de 40 milliseconden. Het KPN netwerk komt gemiddeld uit op ca 47 milliseconden De ping tijden van het Vodafone netwerk liggen nog wat hoger; gemiddeld zo'n 55 milliseconden. In het dagelijks gebruik, tijdens het browsen of uploaden van social media updates zul je daar qua prestaties weinig van merken overigens. Een langere ping tijd kan wel invloed hebben op de kwaliteit van bijvoorbeeld een VPN verbinding wanneer je de 4G verbinding gebruikt.

Tijdens mijn ritten door het Zuid Limburgse land heb ik ook regelmatig gekeken naar het bereik van de verschillende netwerken. Gemiddeld genomen viel mij op dat KPN in de regio waar ik mijn tests uitvoerde vrijwel overal en continu 4G dekking had, ook tussen de verschillende meetlocaties in. T-Mobile kwam er daar het minst goed vanaf, maar dat heeft natuurlijk nog alles te maken met het feit dat die provider nog volop aan het netwerk bouwt. De dekking van Vodafone 4G viel mij vooral ietwat tegen in de grensstreken. Bijzonder, want dat is nu juist een speerpunt van Vodafone; betere dekking vlak bij de grenzen met België en Duitsland.

Opvallend was verder ook het verschil in kwaliteit van de drie 4G netwerken in een rijdende auto. Ik heb dat enkele keren getest terwijl ik van Vaals naar Heerlen reed en van Maastricht naar Gulpen. De gemiddelde up- en download snelheden van het T-Mobile netwerk kwamen daarbij als beste uit de bus, gevolgd door KPN. Beide netwerken leverden behoorlijk stabiele verbindingen maar T-Mobile haalde gemiddeld dus hogere datasnelheden. Vodafone presteerde tijdens deze tests duidelijk minder goed. De gemiddelde snelheden schommelden het meest en daalden op sommige plekken tot het niveau van een 3G netwerk, ondanks dat de toestellen aangaven dat er een 4G actief was.

Conclusie:
T-Mobile heeft op dit moment het 4G netwerk met de hoogste snelheden. Ook op plekken waar het bereik van het netwerk niet optimaal is (een of twee streepjes) blijft de gemiddelde download snelheid van het T-Mobile netwerk ver boven die van de concurrentie uitstijgen. Nadeel is natuurlijk nog wel dat T-Mobile pas na de zomer van 2015 (oktober) een landelijk dekkend 4G netwerk kan bieden.

KPN heeft qua bereik en dekking het meest betrouwbare netwerk, maar wel met beduidend lagere gemiddelde down- en upload snelheden dan de magenta provider. Vodafone komt uit mijn tests naar voren als de minste van de drie. Qua snelheid is de rode provider nog vergelijkbaar met KPN, maar de dekking is niet overal even goed. Positief is dat Vodafone meer rekening lijkt te houden met de capaciteit van haar 4G netwerk op locaties waar drukbezochte evenementen gehouden worden (Festivals en voetbalwedstrijden).

De komende maanden zal moeten blijken of KPN en Vodafone er aan gaan werken om de hogere snelheden van T-Mobile te evenaren. Daarnaast zal T-Mobile moeten bewijzen dat haar netwerk ook net zo snel blijft wanneer de landelijke dekking een feit is. Vooralsnog lijken de beloftes die T-Mobile in persmeetings over de kwaliteit van haar 4G netwerk deed uit te komen. Ja, ze zijn bij T-Mobile een jaar later begonnen met het uitrollen van het 4G netwerk, maar het heeft er op dit moment alle schijn van dat de spreekwoordelijke laatste uiteindelijk de eerste zal zijn. Ik blijf de 4G ontwikkelingen van de diverse providers de komende weken en maanden uiteraard op de voet volgen en testen.

En dan nog dit:
De kwaliteit van de Nederlandse 4G netwerken is over het geheel genomen redelijk te noemen. Alle providers schermden vanaf dag één met maximale data snelheden van 50 tot 150 Megabit per seconde (Mbps). In de praktijk worden de hoge. of maximale, snelheden die providers ons voorschotelen niet of nauwelijks gehaald. Op zich is dat geen verrassing want dat was ook al zo ten tijde van de 3G en HSPA netwerken. De keren dat ik meer dan 50Mbps haalde zijn op de vingers van één hand te tellen. De maximale down- en upload snelheden die ik tijdens mijn tests gemeten heb:
- T-Mobile: download piek: 55 Mbps; upload 31 Mbps
- Vodafone: download piek: 71 Mbps; upload 47 Mbps
- KPN: download piek: 36 Mbps; upload 28 Mbps

Ik moet wel zeggen dat KPN in de voorwaarden van haar 4G abonnementen een regeltje heeft opgenomen over de gemiddelde (te verwachten) down- en upload snelheden. Die getallen komen in de buurt van de gemiddelde metingen. Helaas zijn die snelheden, mijns inziens, ietwat aan de lage kant. Feitelijk haal je met 4G van KPN en Vodafone gemiddeld maar drie tot vier keer de download snelheid van 3G+ (HSPA) terwijl de providers tot 10 keer (en nog meer) sneller beloofden. Toegegeven, de snelheidswinst bij het uploaden van bestanden is bij de 4G netwerken inderdaad een factor 10 tot 20 keer sneller. En dat is tegenwoordig, met al onze social media uploads, minstens zo belangrijk.

Natuurlijk, ik heb de afgelopen maanden ook metingen gedaan op andere plekken in Nederland (lees: de Randstad). Daar lagen de maximale up- en download snelheden soms (veel) hoger dan de gemiddelden die ik in Zuid Limburg gemeten heb, maar de trend was hetzelfde; T-Mobile heeft de hoogste download snelheden maar de netwerkdekking is nog niet overal even goed. De reden dat ik die metingen niet meegenomen heb in deze test heeft te maken met het feit dat ik onderweg niet altijd dezelfde tests uitgevoerd heb (meerdere metingen met verschillende toestellen).

Hieronder staat nog de complete lijst met testresultaten, per provider en per toestel. De getallen zijn de gemiddelde waardes van de tiental snelheidstest per toestel.

Provider - download / upload / ping (Galaxy Note 4) - download / upload / ping (Honor 4X). De snelheden worden weergegeven in Megabits per seconde (Mbps) en de ping tijdseenheid is milliseconden (ms).

1. Hoensbroek
TMO - 27,40 / 9,24 / 40 - 26,46 / 9,77 / 38
VFN - 15,32 / 6,75 / 53 - 16,51 / 6,92 / 52
KPN - 16,06 / 20,56 / 49 - 17,42 / 21,88 / 43

2. Gulpen, Gulperberg
TMO - 34,27 / 21,16 / 39 - 33,62 / 20,58 / 36
VFN - 17,11 / 16,82 / 56 - 14,90 / 21,51 / 64
KPN - 17,47 / 15,86 / 49 - 13,36 / 13,23 / 49

3. Vaals centrum
TMO - 40,39 / 21,32 / 37 - 33,98 / 23,19 / 47
VFN - 28,84./ 17,08 / 56 - 25,75 / 16,22 / 55
KPN - 12,99 / 15,10 / 49 - 12,15 / 15,03 / 48

4. Landgraaf, Megaland
TMO - 22,67 / 14,55 / 42 - 22,95 / 16,94 / 40
VFN - 18,42 / 43,03 / 65 - 17,50 / 39,04 / 54
KPN - 15,87 / 17,42 / 45 - 13,51 / 16,30 / 48

5. Heerlen centrum
TMO - 31,27 / 21,65 / 40 - 33,90 / 24,73 / 39
VFN - 20,68 / 19,98 / 44 - 17,62 / 18,54 / 54
KPN - 24,95 / 15,90 / 46 - 23,78 / 15,26 / 45

6. Maastricht centrum
TMO - 40,57 / 22,58 / 38 - 42,69 / 21,75 / 36
VFN - 34.46 / 41,38 / 55 - 36,65 / 37,12 / 59
KPN - 31,35 / 17,80 / 46 - 29,68 / 16,20 / 44

7. Maastricht, de Geusselt
TMO - 42,16 / 24,60 / 31 - 41,64 / 25,18 / 39
VFN - 58,76 / 38,21 / 52 - 65,53 / 42,90 / 40
KPN - 21,30 / 16,32 / 48 - 20,96 / 15,74 / 46

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.