Nieuws
06 maart 2018 - Ron Smeets

4G roaming in Europa? Dan moet je niet bij Tele2 zijn! Tele2 NL is laks met het aanbieden van 4G roaming, in andere Tele2 landen is het al lang beschikbaar

UPDATE (13 juni, 14u00): Nog steeds geen 4G roaming voor Tele2 klanten!
De zomervakantie staat voor de deur. Een tijd waarin veel Nederlanders, ook Tele2 klanten, naar het buitenland reizen. Zij die dat doen binnen de EU hoeven zich sinds vorig jaar niet meer druk te maken over de kosten voor roaming. Belminuten, sms'jes en MB's worden gewoon uit je bundel afgerekend. Klanten van KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen al jaren overal in Europa op 4G roamen. Tele2 klanten blijven daarvan in de meeste landen - en zeker de populaire vakantiebestemmingen - verstoken. Allen Denemarken, Zweden, Kroatië en de drie Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen) hebben een 4G roaming afspraak met Tele2 Nederland. Dat zijn landen waar Tele2 zelf ook actief is. Dat was de status zeven maanden geleden al en ook in maart van dit jaar was daar nog geen verandering in gekomen. Vandaag dus maar weer eens contact opgenomen met Tele2 hierover.

Kort maar krachtig antwoord van Tele2: “Status onveranderd”
Ik stelde letterlijk de volgende vraag: "We zijn inmiddels weer drie maanden verder en de zomervakantie staat voor de deur. Wat is de status van 4G roaming voor Tele2 klanten in Nederland? Zijn er naast de zes landen die er al waren inmiddels nog landen bijgekomen? En zo ja, welke?" Het antwoord van Tele2 volgde kort daarop en kon niet veel korter zijn: De status is ongewijzigd. We houden contact.” Met andere woorden; Tele2 is er in de afgelopen 7 maanden niet in geslaagd om ook maar met één andere Europese provider tot een 4G roaming afspraak te komen. Pfoeh, ik hoop niet dat alle onderhandelingen bij Tele2 zo traag verlopen want dan kan die hele overname met T-Mobile nog wel eens lastig worden. Dat wordt die sowieso omdat de Nederlandse en Europese mededingingsautoriteiten erop gedoken zijn, maar dit ter zijde. Mocht je deze zomer op vakantie gaan en je wilt ook daar de Tour de France, het WK Voetbal kijken of Netflixen met je data-abonnement, dan moet je dus geen Tele2 abonnement nemen. T-Mobile Unlimited of een abonnement van KPN of Vodafone met voldoende (>10GB) data is dan een veel betere keuze. En ja, ik heb sinds een maand of 8 zelf ook Tele2 en in Nederland ben ik ook een meer dan tevreden klant. Had ik toen echter geweten dat 4G roaming medio 2018 nog steeds uitbleef, dan had ik een andere keuze gemaakt.

Oorspronkelijke artikel:
Ik ben zelf al enkele maanden klant van Tele2 en mij viel in die periode regelmatig op dat ik alle EU landen waar ik kwam geen verbinding kon maken met lokale 4G netwerken. Daarover heb ik eind vorig jaar al eens met Tele2 contact gehad. De provider zei toen dat 4G roaming alleen nog mogelijk was in landen waar Tele2 ook een eigen netwerk heeft; Zweden, Denemarken, Kroatië en de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen). In de loop van 2018 zouden daar meer landen bij komen. Deze week deed ik opnieuw navraag naar de status van 4G roaming, nadat ik in Spanje, België en Duitsland nog steeds geen 4G netwerken kon selecteren met mijn Tele2 simkaart. Het antwoord van de persvoorlichter was – in iets andere woorden - hetzelfde als vier maanden geleden: “Het streven is om in 2018 een groot aantal landen toe te voegen” en daar werd nu nog aan toegevoegd: “Op dit moment valt er helaas nog niets over nieuwe afspraken te melden. “Klanten van Tele2 kunnen dus nog steeds maar in dezelfde zes Europese landen gebruik maken van 4G roaming. Dat klonk mij toch wat vreemd in de oren en dus ging ik eens kijken hoe het met 4G roaming in enkele andere Tele2 landen gesteld is. Spoiler alert: Tele2 heeft met alle Europese providers al lopende 4G roaming afspraken! En dus rijst de vraag: Waarom heeft Tele2 Nederland dat nog niet geregeld?

Zweedse Tele2 klanten kunnen wél in heel de EU op 4G roamen!
Ik nam vanochtend contact op met Tele2 in Zweden. Als toekomstige Zweedse werk-immigrant – ok, ik moest iets leuks verzinnen – was ik op zoek naar een abonnement waarmee ik ook in de EU op 4G kon roamen. Mijn vraag werd binnen enkele ogenblikken al beantwoord. “Met een Zweeds Tele2 4G abonnement kunt u in heel Europa op 4G roamen!” Voor de zekerheid stelde ik de vraag nog een keer. Iets specifieker; “Dus met mijn Zweedse 4G Tele2 abonnement kan ik in alle EU landen met een 4G netwerk ook op 4G roamen?” Het antwoord daarop: “Dat is correct.” Met andere woorden, Tele2 in Zweden, de oorspronkelijke thuisbasis van de provider, heeft dus al Europese 4G roaming afspraken gemaakt met ALLE providers. Nu kan ik mij moeilijk voorstellen dat een provider die in meerdere landen actief is voor elk land opnieuw om tafel moet met alle concurrent providers om roaming afspraken te maken. Dat zou de zaken wel heel erg ingewikkeld en verwarrend maken. Maar goed, het zou kunnen en dus besloot ik om nog maar een paar Tele2 providers in andere landen te contacteren; Tele2 in Kroatië en Litouwen.

Tele2 Litouwen biedt haar klanten ook 4G roaming in heel de EU
Ik nam vervolgens ook telefonisch contact op met de klantenservice van Tele2 in Litouwen. Helaas sprak de dame aan de andere kant slechts gebrekkig Engels maar gelukkig wist ze mij wel te vertellen dat ik binnen enkele minuten teruggebeld zou worden door een Engels sprekende collega. Dat gebeurde en ik vertelde hetzelfde verhaal waarmee ik bij Tele2 in Zweden de 4G roaming informatie gekregen had. En warempel… ik kreeg hetzelfde antwoord. Nadat ‘Georgi’ mij de tarieven van Litouwse Tele2 4G abonnementen had uiteen gezet stelde ik de vraag of ik met dat 4G abonnement in alle EU landen ook op 4G kon roamen. Zijn antwoord: “Ja, mits in dat land een 4G netwerk actief is”. Om zeker te zijn herhaalde ik de vraag wederom in iets andere bewoordingen; “Dus, als ik met mijn Litouwse Tele2 4G abonnement naar EU landen reis waar 4G netwerken van andere providers actief zijn, dan kan ik gewoon op 4G roamen met mijn Litouwse sim?.” Het antwoord was wederom “Ja, dat klopt.” Vervolgens probeerde Georgi mij nog te verleiden tot het afsluiten van een abonnement, maar ik vertelde hem dat ik pas over een maand of drie naar Litouwen ‘verhuis’ ;)

Tele2 Kroatië laat haar klanten ook in de hele EU op 4G roamen
Het wordt eentonig. Het contact met de klantenservice van Tele2 in Kroatië verliep aanvankelijk via mail en sms, maar daar kreeg ik niet de informatie waar ik naar op zoek was. Toch maar gebeld met de Kroatisch sprekende klantenservice en na drie pogingen – mijn Kroatisch is niet zo heel goed (ahum) – kreeg ik iemand aan de lijn die mij in het Engels te woord kon staan. Mijn verhaal was wederom hetzelfde en het antwoord ook. Met een Kroatisch 4G abonnement van Tele2 kun je in heel de EU gebruik maken van 4G netwerken van andere providers. Het abonnement kost 169 Kuna, omgerekend €22,75, en is inclusief 10GB dataroaming binnen de EU. Ook hier heb ik mijn 4G roaming vraag een tweede keer gesteld en ook toen kreeg ik hetzelfde antwoord. Tot slot heb ik ook de Deense Tele2 4G roaming opties nageplozen, maar daar is Tele2 inmiddels onderdeel van Telenor en dus is niet meer te controleren wat de 4G roaming voorwaarden waren voordat Tele2 overgenomen werd. Onder de vlag van Telenor wordt overigens ook al in 19 EU landen 4G roaming aangeboden.

Ga je de grens over met je Tele2 4G simkaart dan zul je al snel merken dat je in het buitenland, zoals hierboven te zien is in de buurt van Aken (Duitsland) dat het data icoon in de statusbalk alleen 2G, E(dge), 3G, H of H+ toont. Verbinding maken met een 4G netwerk kunnen Tele2 klanten in vrijwel alle Europese landen nog niet.

Wachten op T-Mobile?
Tele2 was in Nederland jarenlang een MVNO op het T-Mobile netwerk totdat de van oorsprong Zweedse provider eind 2015 bekend maakte haar eigen 4G netwerk te gaan exploiteren. Nadat het netwerk landelijke dekking had introduceerde Tele2 haar onbeperkte abonnement van 25 euro per maand. Daarmee loste de provider een belofte in die het eind 2015 deed: de Nederlandse mobiele markt opschudden. Inmiddels heeft ook T-Mobile een onbeperkt abonnement en klanten van T-Mobile kunnen ook, net als klanten van KPN en Vodafone, in alle EU landen waar een 4G provider actief is, gebruik maken van 4G roaming. Nu bekend is dat T-Mobile voornemens is Tele2 over te nemen – de overname moet nog door de diverse mededingingsautoriteiten goedgekeurd worden – zou je kunnen concluderen dat Tele2 Nederland in de tussenliggende periode geen nieuwe afspraken (en contracten) voor langere tijd mag aangaan. Echter, Tele2 had natuurlijk al ruim voordat de overname door T-Mobile in beeld kwam kunnen besluiten 4G roaming aan te bieden. Het gevoel bekruipt mij dat Tele2 in Nederland nu even rustig wacht tot de overname afgerond is en dat ze dan meteen meeliften op de roaming afspraken van T-Mobile. Ik kan mij goed voorstellen dat T-Mobile, een veel grotere speler, betere 4G raoming voorwaarden heeft bedongen bij andere providers dan het relatief kleine Tele2. En dan zou het niet meer dan logisch zijn dat Tele2 daar op wil meeliften. Volgens Tele2, zo blijkt uit een eerdere en onderstaande reactie, is daar echter geen sprake van. Dat moeten we dan maar geloven, maar heel erg overtuigend klinkt het gezien de huidige situatie niet als je het mij vraagt.

Wil Tele2 besparen op de dataroaming kosten?
Er speelt natuurlijk nog wel iets. Het onbeperkte Tele2 abonnement is met een maandtarief van 25 euro zeer scherp geprijsd. Klanten van Tele2 kunnen onbeperkt gebruik maken van 4G data in Nederland en tot 8GB in het buitenland. Roam je in het buitenland en je moet dat op 3G doen, dan ligt de gemiddelde datasnelheid een heel stuk lager en zul je dus in dezelfde tijd minder data verbruiken. Het streamen van video wordt helemaal lastig omdat de meeste 3G netwerken daar niet de juiste bandbreedte voor leveren. Met andere woorden; klanten verbruiken op 3G minder data dan op 4G. Natuurlijk, Tele2 biedt tot 8GB dataroaming aan, maar met alleen 3G in het buitenland is de kans groot dat een groot deel van die bundel ongebruikt blijft en Tele2 dat dus ook niet hoeft de verrekenen met de buitenlandse providers. En dus besparen ze geld door hun klanten in het buitenland niet op 4G te laten roamen en er van uit te gaan dat ze nooit, of slechts af en toe, de gehele roaming bundel verbruiken. Wat niet verbruikt wordt hoeft immers niet betaald te worden. En dan nog dit. Voor consumenten zijn 4G abonnementen gemiddeld duurder dan 3G abonnementen. Voor providers maakt het qua kosten niet uit of de geroamde data op 3G of 4G verbruikt wordt. Zij hanteren een tarief per GB dat ook nog eens door de EU aan een maximum gebonden is. Dat zou het maken van roaming afspraken voor providers een stuk eenvoudiger moeten maken.

Reactie Tele2
Natuurlijk heb ik bovenstaande bevindingen en mijn vermoedens ook voorgelegd aan Tele2. De afgelopen maanden had ik de woordvoerder van Tele2 al enkele keren gesproken en na een kort telefonisch contact naar aanleiding van dit artikel ontving ik de volgende officiële reactie:

“Ons aanbod van 4G-roaming is op dit moment beperkt tot de Tele2-netwerken in Zweden, Kroatië en de Baltische Staten. We hopen daar in 2018 met goede afspraken andere landen aan toe te kunnen voegen, maar op dit moment is daar nog niets over te melden. In andere Tele2-landen kan de situatie anders zijn, wij zijn verantwoordelijk voor het Nederlandse aanbod en daar is het helaas nog niet zo ver. De combinatie van ons bedrijf met T-Mobile heeft geen invloed op deze situatie, omdat wij tot de afronding van het fusieproces als twee zelfstandige bedrijven concurreren.”

Klinkt plausibel en voor wat betreft het overnametraject door T-Mobile denk ik ook dat het wel klopt dat beide providers tot die tijd geheel onafhankelijk van elkaar blijven (concurreren). Toch kan ik mij toch ook goed voorstellen dat de op handen zijnde overname wel meespeelt. Wettelijk mag het niet omdat dan de overname onder concurrentievervalsende afspraken afgerond zou kunnen worden. Maar er is natuurlijk geen instantie die Tele2 Nederland op de vingers gaat tikken omdat de 4G roaming afspraken met andere Europese providers nog niet afgerond zijn. Zolang ze zeggen dat ze nog in gesprek zijn en dat er nog geen definitieve afspraken gemaakt zijn zullen wij dat moeten geloven. Tenzij er iemand bij Tele2 uit te school klapt, maar die kans is heel klein.

Tele2 klanten zijn de dupe
Persoonlijk kan ik de situatie rondom 4G roaming voor Tele2 Nederland klanten die nu ontstaan is maar moeilijk begrijpen. Ik bedoel, als Tele2 in Litouwen en Kroatië er al een hele tijd geleden in geslaagd zijn 4G roaming afspraken te maken met alle andere Europese providers, waarom is Nederland daar dan nog niet uit? Wij behoren nota bene al eeuwen tot de grootste en meest succesvolle handelaars van dit deel van de aardbol. Waar is die VOC mentaliteit nouw, Tele2? Wat de reden ook moge zijn en hoe zeer Tele2 Nederland de 4G roaming achterstand op de rest van de Europese Tele2 netwerken ook probeert te verklaren; de klanten van Tele2 zijn hier wel degelijk de dupe van. De wintersport vakantietijd ligt net achter ons en het zou Tele2 gesierd hebben als ze voor die tijd de 4G roaming in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en andere bekende wintersportlanden ‘aangezet’ hadden. En dan voor de zomervakantie ook in de rest van de EU. Maar eigenlijk hadden ze dat dus een jaar geleden ook al kunnen doen, zo bewijzen mijn 4G roaming bevindingen met drie van de zes andere Tele2 netwerken in Europa! Waarom, Tele2?

Hieronder staat nog een kopie van het chatgesprek dat ik had met de klantenservice van Tele2 in Zweden:
Ik: Hello, I'm from Holland and I have a question about Tele2 roaming for swedisch contracts. I'm comming to live in Sweden for my job and I need a Swedish Mobile Phone subscription. If I choose a 4G Tele2 contract, in which EU countries will I be able to roam on 4G networks. I travel a lot. Is there anyone who could help me in English? 

Tele2: Hello! I can help you in English, no problems! With our subscription you can use your 4G in any EU country as you would in Sweden! :) So if for example you have our Fast Pris 30GB Data subscription you pay a fixed amount every month for 30GB and unlimited calls and texts.

Ik: OK, so with my Swedisch Tele2 4G contract I can use 4G in coutries like Holland, France and Germany and any country that has a working 4G network?

Tele2: This is correct :) When will you be moving here?

Ik: When everything goes as planned, in June. Thanx for the info so far.

Tele2: Not outside of EU however, only inside EU, otherwise there are special packages for using 4G outside EU.

Ik: Yeah, I know that. I'm now living in Holland and working mainly in European countries. Thanx!

Tele2: Alright! No problem! Hope you have a great time when you come here! :)