Nieuws
16 juni 2016 - Ron Smeets

4G+ netwerk van T-Mobile is al landelijk dekkend

T-Mobile begon twee jaar geleden als laatste van de drie grote netwerken met de uitrol van haar 4G netwerk. Doordat de provider beschikte over het meest verouderde 2G/3G netwerk moest letterlijk bijna alles vervangen worden. Dat zou er echter ook toe leiden dat T-Mobile aan het eind van de rit, nu dus, een van de meest moderne netwerken heeft, aldus de techneuten van de provider. Tijdens het oorspronkelijke launch-event voor de 4G uitrol werd dus geroepen dat de provider, en natuurlijk ook de klanten, daar uiteindelijk van zouden gaan profiteren.

Welnu, vandaag maakt T-Mobile bekend dat zij inmiddels landelijke 4G+ dekking gerealiseerd hebben. Dat betekent dus dat je met het juiste toestel (geschikt voor cat 6. LTE) download snelheden kunt halen van 225 Mbit/s. Uiteraard zijn dat theoretische snelheden. De daadwerkelijke snelheid die gehaald wordt is afhankelijk van het bereik van het netwerk, de afstand tot de zebdmast, drukte op het netwerk en dergelijke. Zelf het weer kan dat beïnvloeden.

Overigens heeft T-Mobile de 4G+ uitrol nog niet helemaal afgerond, maar providers mogen over landelijke dekking spreken als meer dan 95% van de bevolking in het dekkingsgebied woont en het 4G+ netwerk van T-Mobile bereikt inmiddels 96% van alle Nederlanders.

Daarmee zijn ze dus sneller dan KPN en Vodafone, die in 2013 veel eerder begonnen met de uitrol van 4G maar toen voor een andere strategie kozen. Inmiddels zijn ze dus ingehaald door de magenta provider. En Tele2 dan? Die zijn direct begonnen met de uitrol van een 4G netwerk dat snelheden tot 225Mbit/s kan halen en landelijke dekking daarvan was eind maart een feit, maar zij spreken formeel niet over 4G+.

Overigens heb ik de afgelopen twee jaar regelmatig 4G tests uitgevoerd en gaandeweg bleek al dat T-Mobile van de vier providers het snelste netwerk heeft.

Uit het persbericht van T-Mobile:

4G+ is een extra functionaliteit op het 4G-netwerk en T-Mobile klanten met een 4G+ toestel zullen gemiddeld vijftig procent sneller internet krijgen. Klanten zullen ervaren dat streamdiensten zoals Netflix of Facetime in een rijdende trein of auto stabiler zijn. Om 4G+ aan te kunnen bieden is er minstens 4G nodig op twee frequentiebanden. T-Mobile heeft haar volledige netwerk vanaf het begin ontworpen voor 4G op minimaal twee frequentiebanden (900 en 1800MHz). Dit stelde T-Mobile in staat om in rap tempo een landelijk dekkend 4G+ netwerk te activeren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.