Nieuws
30 april 2009 - Ron Smeets

45% minder Motorola's verkocht, 509 miljoen dollar verlies

Dat Motorola slechte kwartaalcijfers presenteert is al lang geen nieuws meer, maar een verlies van meer dan een half miljard dollar in drie maanden moet, zelfs tijdens de huidige crisis, toch extra pijnlijk zijn.

Gerekend over heel Motorola bleef het verlies weliswaar beperkt tot 291 miljoen dollar, maar daarin is ook de winst verrekend van de afdelingen die het wel nog (redelijk) goed doen.

Wat betreft de mobiele telefoondivisie zag Motorola de verkoopcijfers met maar liefst 45% dalen in verhouding tot een jaar geleden.

In totaal verkocht Motorola in het eerste kwartaal van 2009 nog 14.7 miljoen toestellen, goed voor een wereldwijd marktaandeel, dat kwartaal, van ca. 6%. De omzet van de mobiele toestel divisie kwam daarmee uit op 1.8 miljard dollar. Het verlies bedroeg 509 miljoen dollar. Een kleine 90 miljoen minder dan het afgelopen kwartaal maar ruim 90 miljoen meer dan een jaar geleden.

De dik betaalde CEO Sanjay Jha had nog meer slecht nieuws. Waar Motorola eerder gehoopt had om haar eerste Android toestellen al in de zomer op de markt te brengen lijkt dat nu uitgesteld te moeten worden naar het eind van 2009. Hopelijk blijft de Amerikaanse fabrikant zo lang nog in leven. . .

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.