Nieuws
13 februari 2006 - Ron Smeets

3GSM, de eerste dag

Zoals jullie ongetwijfeld al gelezen hebben stond mijn eerste dag op de 3GSM in Barcelona vooral in het teken van Nokia's persconferentie en onthullingen, maar dat was zeker niet het enige dat het vermelden waard was.

Een opvallende maar korte ontmoeting op het Holland paviljoen, nou ja een stand van 4 bij 6 meter waar een aantal Nederlandse bedrijven verenigd waren, had ik met de mannen van Not The Fly. Een van oorsprong Limburgse onderneming die zich helemaal richt op mobile gaming en die, in mijn ogen verbazingwekkend, eigenlijk niets met de Nederlandse markt te maken willen hebben omdat, naar eigen zeggen, ons kikkerlandje met z'n 10 miljoen mobiele abonnees niet meer dan een paar 'peanuts' kunnen opleveren als het gaat om geld verdienen met mobile gaming.

Behalve de geringe aantallen (in landen als China en India komen er iedere kwartaal ongeveer 10 miljoen mobiele abonnees bij) is ook de onverschilligheid van de telco's daar debet aan. Toch jammer van deze ietwat misplaatste arrogantie van Not The Fly, want volgens mij maken ze prima producten.

Verder heb ik niog weinig andere Nederlandse producten gezien, maar driekwart van de hallen en stands moeten nog door mij bezocht worden in de komende dagen.

Nog een opvallende ontmoeting met een van de chipmakers van Samsung die een werkende opstelling toonden van een DVB-H uitzending op een PDA-display Letwel, alleen de display, de rest van de PDA zat er niet aan vast. De Duitse techneut / pr-man (het zal wel aan mijn houding gelegen hebben) maakte zich meer zorgen over mij en het feit dat hij niet wist wie we waren dat dat hij zich bezig hield met het showen van deze primeur. En dat terwijl ik van te voren netjes aan de persdame van Samsung gevraagd had om wat meer pers-informatie en zij mij vervolgens naar hem doorverwees.

Tijdens de terughoudende demo vond de goede man (wiens naam ik maar niet zal noemen) het ook nog nodig om twee, eveneens met een perskaart getooide, fotografen weg te duwen met de mededeling dat zij eerst toestemming moesten vragen voordat ze foto's mochten maken. Op zich natuurlijk niet vreemd dat ze hun technologie willen beschermen, maar stel de demo dan op in een gesloten ruimte en niet midden op de stand. Mijn foto volgt nog. Hij staat namelijk op mijn camera die ik hier wel bij me heb, maar ik moet vanavond nog even een nieuwe cardreader kopen die ik thuis vergeten ben (ja, lach maar ;-)))

Hier staan alvast wat andere foto's van de eerste dag die ik met mijn Sharp 902 gekiekt heb:

Samsung is goed vertegenwoordigd in de straten van Barcelona. Er rijden tientallen van deze Smarts kris kras door de stad.

Tja, moet ik nog zeggen dat Barcelona een goede keuze was van de organisatie van 3GSM?

Mobiele navigatie is hot, getuige de drukte bij NavTeq

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.