Nieuws
19 september 2006 - Ron Smeets

3G netwerken in prive-jets

De hele discussie over het al dan niet veilig kunnen en mogen bellen in vliegtuigen is nog lang niet klaar, maar producenten van prive- en business jets trekken zich dar natuurlijk niets van aan.

Binnenkort kunnen passagiers van jets niet alleen mobiel bellen in de lucht, maar ook gebruik maken van eenUMTS en HSDPA netwerk met snelheden tot 3.6Mbit/s.

3Way Networks en Triagnosys hebben samen een 3G netwerk module ontwikkeld die in elke prive-jet geinstalleerd kan worden. Het vliegende netwertk, een boxed oplossing, legt een verbinding tussen satellieten en een basisstation op de grond om zo het UMTS netwerk toegankelijk te maken in het vliegtuig.

Het systeem dat in het vliegtuig geinstalleerd moet worden weegt nog geen 4 kilo, kan 10 gelijktijdige telefoongesprekken afhandelen en levert mobiele dataverbindingen met een bandvreedte tot 3.6 Mbit/s. Wat het systeem moet gaan kosten is nog niet bekend gemaakt.Gerelateerde links:
Vliegtuig keert om vanwege mobiele telefoon
Mobiel luchtbellen komt eraan
Mobiele etiquette voor in het vliegtuig
Piloten moeten mobiele devices beheren
Snelle groei mobiele diensten in vliegtuigen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.