Nieuws
23 maart 2005 - Ron Smeets

3G Netwerken en Diensten onder de Loep

We worden al maanden lekker gemaakt met de meest wilde commercials over video-telefonie, Live TV en online gaming op je mobiele telefoon van aanbieders als Vodafone Live!, T-Zones en I-Mode. Zitten we hier wel op te wachten en, belangrijker nog, kan het daadwerkelijk allemaal al.

Ik ben ervan overtuigd dat velen onder u zich de laatste tijd afvragen hoe het nu werkelijk gesteld is met 3G telefoons, UMTS netwerken en -diensten. De diverse aanbieders van smartphones roepen al maanden dat de toestellen als warme broodjes over de toonbank gaan dus hieruit kunnen we voorzichtig concluderen dat in ieder geval het aantal bezitters van 3G toestellen voortvarend groeit.

Waar we ons, denk ik, meer zorgen over moeten maken zijn de netwerken. In Nederland is UMTS nog lang niet dekkend en er zijn verontrustende berichten over steeds meer gemeenten en bedrijven die, om verschillende redenen de plaatsing van UMTS-masten tegen houden. Onderzoek in Engeland wees uit dat, indien de consumenten dit komende jaar massaal gebruik zou gaan maken van de diverse diensten als Live TV en Video-telefonie, vrijwel alle bestaande UMTS-netwerken zouden bezwijken. Technisch gezien is de distributie van meerdere (live) streams naar grote aantallen gebruikers tegelijkertijd voor de meeste netwerken nog een utopie, aldus het Britse onderzoek.

Dit zelfde onderzoek keek ook naar de behoefte van een van de key doelgroepen voor UMTS diensten, de 16 tot 19 jarigen. Vooralsnog lijkt het erop dat maar enkelen onder hen zit te wachten op de relatief ingewikkelde en dure diensten die de diverse aanbieders hen voorschotelen. Killer apps zijn nog altijd de eenvoudige features als SMS en, je zult het niet geloven, BELLEN.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.