Nieuws
31 oktober 2008 - Ron Smeets

3000 ontslagen bij Motorola, eerste Android toestel in 2010?

Gisteren heeft Motorola haar jongste kwartaalcijfers bekendgemaakt en het zal niemand verbazen dat die niet bepaald rooskleurig waren.

Nu zit de hele mobiele telefoon industrie, getuige ook de resultaten van Nokia en Sony Ericsson, momenteel een beetje in een dip wat betreft omzet- en winstcijfers, maar bij Motorola is de situatie al meer dan een jaar bijzonder nijpend.

In Q3 hebben de Amerikanen een verlies geleden van 397 miljoen dollar (ca. 300 miljoen Euro). Vorig jaar werd in dezelfde periode nog een bescheiden winst geboekt van 40 miljoen dollar.

Eerder deze week deden al geruchten de ronde dat de slechte cijfers tot verregaande bezuinigingen en banenverlies zou leiden en die berichten blijken nu dus realiteit te worden. Motorola heeft namelijk plannen ontvouwd die in 2009 een kostenbesparing van maar liefst 800 miljoen dollar moeten gaan opleveren. Een belangrijk, zoniet het belangrijkste, onderdeel van die bezuinigingen is het schrappen van 3000 banen (waarvan 2000 bij de Mobiele telefoon tak).

Daarnaast heeft men besloten om plannen van een mogelijke verkoop (of verdere verzelfstandiging) van de Mobiele telefoon divisie voorlopig even in de ijskast te zetten. De officiele reden hiervoor is dat het economische klimaat momenteel niet echt gunstig is om een verkoop te overwegen. Bovendien kan ik mij voorstellen dat een zwaar verlieslijdend bedrijf niet zoveel zal opleveren als je het wilt verkopen, toch?

Een van de maatregelen die ervoor moeten gaan zorgen dat Motorola weer populair wordt en de toestellen weer over de toonbank gaan vliegen is de ontwikkeling van Android based Smartphones. Tja, bezuinigen zijn mooi, maar als uiteindelijk nog steeds niemand Motorola toestellen gaat kopen dan is het hooguit uitstel van executie.

Helaas zullen de eerste Android toestellen pas op z'n vroegst in de tweede helft van 2009 verwacht worden en de kans is groot dat ze zelfs pas in 2010 in de winkels zullen liggen. Wederom vraag ik mij af of Motorola het zo lang nog zal gaan uithouden voordat een nieuw succesnummer redding brengt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.