Geruchten
15 augustus 2012 - Ron Smeets

3 touchscreen en 3 qwerty BlackBerry 10 toestellen in 2013

Een bobo van een (Amerikaanse?) provider heeft deze week een presentatie gezien van de eerste BlackBerry 10 toestellen. Volgens de bobo, die verder natuurlijk anoniem wenst te blijven, was hij behoorlijk onder de indruk van deze toestellen.

RIM zou van plan zijn om begin 2013 in ieder geval al twee toestellen op de markt te zetten; een touchscreen only model en eentje met een fysiek qwerty toetsenbord. Verder wist de goede man (of vrouw) te melden dat het er naar uit ziet dat de toestellen in de loop van het eerste kwartaal van 2013 in de winkels zullen liggen. Of dat dan ook meteen in Europa (en Nederland dus) het geval zal zijn is niet bekend.

Thorsten Heins, CEO van RIM, heeft onlangs tegenover de Wall Street Journal al verklaard dat er zes BlackBerry 10 toestellen op de planning staan. Drie met en drie zonder qwerty toetsenbord. "Wij naderen de finishlijn", aldus Heins.

Sinds het moment dat RIM in Orlando, tijdens BlackBerry World, de eerste tipjes van het BlackBerry 10 OS (BB10) oplichtte werd het eerst verdacht stil rondom de Canadese fabrikant. De afgelopen weken werd die stilte verbroken door berichten dat de oorspronkelijke planning om de eerste BB10 nog dit jaar te onthullen en in de winkels te leggen niet gehaald zou gaan worden.

Analisten en experts vielen vervolgens over RIM heen met doemscenario's dat de nieuwe toestellen wel eens te laat zouden komen om BlackBerry nog te redden van een ondergang. De tijd zal moeten leren in hoeverre RIM als toestelfabrikant kan overleven. Dat het niet goed gaat is inmiddels wel duidelijk. Thorsten Heins probeert zo vaak als hij kan te blijven roepen dat RIM gezond is en dat ze de toekomst rooskleurig inzien. Tsja, hij kan natuurlijk ook niet anders dan zoiets zeggen.

Laten we hopen dat de uitspraken van de provder bobo die deze week naar buiten kwamen over twee op komst zijnde prima BlackBerry 10 toestellen kloppen zodat smartphone kopers ook in 2013 nog een ander alternatief hebben voor Android dan alleen de dure iPhone en Windows Phone toestellen van Nokia ;-) 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.