Toestellen
17 april 2014 - Ron Smeets

3-5 mljn One (M8)'s in Q2; 10 mljn Galaxy S5's in 1e maand

De HTC One (M8) ligt amper twee weken in de winkels en volgens de fabrikant is het, gerelateerd aan de vraag en eerste verkoopresultaten, de meest succesvolle lancering van een HTC ooit. Daarbij wordt nog niets gezegd over werkelijke aantallen.

Anonieme Taiwanese bronnen uit de industrie hebben wel al een voorspelling gedaan. Die verwachten namelijk dat er in het tweede kwartaal (april t/m juni) tussen de drie en vijf miljoen HTC One (M8)'s over de toonbanken zullen vliegen.

Dat is natuurlijk nogal een verschil; drie of vijf miljoen. Maar zoals zo vaak bij deze glazen bollen kun je maar beter een flinke foutmarge inbouwen. Voor HTC is te hopen dat de verkoopcijfers na het eerste kwartaal het dichtst bij de bovengrens van de voorspellingen liggen. De HTC One (M8) wordt her en der al geprezen om zijn design, snelheid en bouwkwaliteit. Ik ben benieuwd of ze daar van kunnen profiteren. Mijn eerste ervaringen met het toestel zijn zeer positief. Alleen de camera blijft wat achter.

In hetzelfde Taiwanese artikel wordt ook gemeld dat Samsung waarschijnlijk al 10 miljoen Galaxy S5's in de eerste maand gaat verschepen en dat de lancering van de Sony Xperia Z2 in sommige landen, en daarbij worden ook de UK en USA genoemd, wel eens vijf tot zeven maanden vertraging op kan lopen. Dat lijkt mij wel wat erg fors. Ik denk dan ook dat ze 'weken' bedoelen. Dat komt een beetje overeen met de geruchten van de afgelopen periode, ondanks dat Sony nog steeds vast houdt, voor Nederland, aan eind april (2014).

Tot slot doet dezelfde bron ook nog de voorspelling dat LG in Q2 van dit jaar tussen de 14 en 15 miljoen smartphones, verdeeld over haar gehele portfolio, gaat verkopen. We zullen het allemaal wel zien bij de volgende kwartaalcijfers of persberichten van de verschillende fabrikanten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.