Nieuws
04 augustus 2010 - Ron Smeets

298.000 Symbian S60 'smartphones' per dag over de toonbanken

Symbian heeft vandaag haar resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar bekendgemaakt en nog nooit zijn er zoveel toestellen met het Symbian OS verkocht als de afgelopen drie maanden (periode April t/m Juni).

In totaal werden er meer dan 27 miljoen Symbian (smart)phones verscheept, verdeeld over de diverse S60 versies (touch en non-touch). Dat komt neer op 298.000, 207 per minuut en 3.45 per seconde.

Da's bepaald niet slecht voor een OS dat door velen al maanden ten dode opgeschreven wordt. OK, het wordt stilaan duidelijk dat Symbian als Smartphone OS voor high-end (touchscreen, multimedia) toestellen misschien niet meer helemaal van deze tijd is, maar voorlopig zijn ze ook nog lang niet 'dood'.

Wat natuurlijk wel belangrijk is om te weten, en dat wordt uit de kale cijfers van Symbian niet duidelijk, zijn de gegevens over welke toestellen tegenwoordig met het Symbian OS verscheept worden. Kijkend naar de diverse lijstjes met toestellen van fabrikanten dan wordt duidelijk dat Symbian S60 steeds vaker op mid-range 'smartphones' terug te vinden is. Die doen het allemaal redelijk goed in de winkels, vooral vanwege de lagere aanschafprijs, maar eigenlijk zijn dat natuurlijk geen high-end smartphones meer. Toestellen als de Nokia 5230, 5630, de X5 en de 6720 Classic zijn niet te vergelijken met de gemiddelde Android, iPhone of Windows Phone smartphone die tegenwoordig uitgbracht worden. Daarnaast valt op dat behalve Nokia en enkele Japanse fabrikanten (Fujitsu en Sharp) de meeste andere producenten (Samsung, Motorola en Sony Ericsson bijna) Symbian S60 inmiddels de rug hebben toegekeerd.

Ik ben dus zeer benieuwd hoe Symbian^3 en, over enkele maanden, Symbian^4 gaan presteren en welke fabrikanten, behalve Nokia, dat OS gaan omhelzen. Die nieuwe besturingssystemen zouden, zo roepen Symbian en Nokia al geruime tijd de concurrentie met IOS en Android beter moeten aankunnen maar daarover kan ik in ieder geval nog geen oordeel vellen. Daarvoor moet ik toch eerst een Symbian^3 toestel getest hebben. De eerste demo video's van de N8 voorspellen niet echt veel goeds, maar zoals gezegd, het is nog te vroeg voor een definitef oordeel. Op dit moment zijn het allemaal nog (vroege) prototypes die gepreviewd en gefilmd zijn. Dat duurt overigens niet lang meer want volgens Nokia is Symbian^3 inmiddels 'af' en gereed voor uitrol. De Nokia N8, het eerste Symbian^3 toestel, zal binnen enkele weken (medio September is de meest recente verwachting) in de winkels verschijen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.